Георги Гергов излиза от ръководството на “Слънчев ден”

Комплекс "Слънчев ден"
Комплекс "Слънчев ден"

Георги Гергов излиза от ръководството на “Слънчев ден”, информират днес електронните издания dnevnik.bg и capital.bg.

Освен това той излиза и от ръководството на компанията “Съни тур”, която контролираше туристическия комплекс. Промените вече са вписани в Търговския регистър. Управител на “Съни тур” ЕООД е Деница Колева, а едноличен собственик е Георги Гергов.

Д. Колева е представител на изпълнителния член на “Съни тур” ЕООД в Съвета на директорите на “Слънчев ден” АД. Останалите членове на Съвета са Тодор Георгиев Гергов, Цветомир Георгиев Гергов и Ташона Атанасова Иванова.

Всичко по темата

Ето и пълния текст на информацията публикувана в capital.bg

Пловдивският бизнесмен и БСП функционер Георги Гергов, който преди Коледа получи 43 млн. лв. от община Варна за парцела си от под 3 дка в града, известен като “Дупката”, е излязъл от управлението на “Слънчев ден” и на компанията, през която участваше в ръководството на курортното дружество “Съни тур”. Промените са вписани в Търговския регистър покрай празниците и са поредната порция от трансформации във фирмите му през последните месеци, които според източници на “Капитал” целят в крайна сметка част от парите да стигнат до депутата от ДПС Делян Пеевски.

В средата на декември Гергов, който е едноличен собственик на “Съни тур”, се е оттеглил от ръководството и на свое място е назначил Деница Колева. Самата Колева влезе като втори управител на компанията в края на септември, като според решението тогава Гергов можеше да управлява само заедно с нея. Пак по това време Колева стана и прокурист на “Слънчев ден” – до края на миналия месец, когато е поела и курортното дружество като изпълнителен директор в качеството си на представител на “Съни тур”.

Преди появата й през последните месеци Колева не е имала участия във фирми на Гергов. Фирмените регистри я свързват със собствеността и управлението на “Елиттур”, “Стар травъл” и “Холидей он”, чийто бизнес е по Южното Черноморие.

Към “Съни тур”

Собствеността в “Слънчев ден” също наскоро беше консолидирана. Мажоритарен собственик на курортното дружество, което по принцип е публично, винаги е бил пловдивският бизнесмен, като това доскоро ставаше през няколко фирми, с най-голям дял от които “Съни тур” – 55%. От уведомителни писма до Комисията за финансов надзор от края на ноември обаче става ясно, че “Съни тур” е придобило и акциите на “Парк-хотел Санкт Петербург инвест” и “Пълдин туринвест”, с което е увеличило участието си в “Слънчев ден” на 95.387%.

Разпределяне на парите

Всички тези промени са вероятно подготовка за продажбата на курорта, като според няколко източника купувачът ще е лице, свързано с Пеевски. Пред “Капитал” Гергов също признава, че е готов на сделка, макар и за миноритарен дял от 34%.
Самото дружество “Слънчев ден” от години работи на загуба. То обаче е вероятният получател на сумата от 43 млн. лв., която правителството отпусна на Варна, за да плати за “Дупката”. Причината е, че поне според представените пред общината документи от юли миналата година “Слънчев ден” е собственик на “ЦУМ – Варна”, което от своя страна притежава въпросния празен парцел в центъра на града. Според самата община пък, която в края на миналата година преведе парите, договорът за покупката е подписан с “Пълдин туринвест”, което контролираше “ЦУМ – Варна” преди това.


Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*