Гръцка салата – рецепта и критики

"Гръцка салата" с маруля
Спорната "Гръцка салата" с италиански дресинг и маруля

“Гръцка салата”, която се сервира на посетителите на гръцкия фестивал “Семафор” на Аделаида в Австралия през уикенда, беше остро критикувана. Причината е, че тя беше поднесена с италиански дресинг и добавена маруля.

Много от посетителите публикуваха снимки в социалните медии недоволни от това, което се сервира.

Традиционната гръцка салата, известна още като “Xoriatiki” /Хоргятики/, се състои от домати, краставици, лук, пресен пипер, маслини, фета, зехтин и щипка сол и риган. Именно простотата на това традиционно гръцко ястие я прави толкова популярна. Много от посетителите са изразили мнение, че италианският дресинг и марулята нямат място в традиционната гръцка салата.

“- Италиански дресинг? Слава богу, ние не успяхме да видим това богохулство ”, отбелязват едни, а други пишат:„ Ясно е, че в нея има маруля, така че не е гръцка салата! “

Други го наричаха просто „неудобно” и „скъпо”, докато човек, който работи на фестивала, се опита да оправдае замените, като каза, че гръцката салата не съществува.

История на фестивала Семафор в Аделаида, Южна Австралия

Фестивалът “Семафор” се провежда ежегодно на едноименния плаж в Аделаида, Австралия. Тази и още снимки от фестивала – https://www.facebook.com/sema4greekfest

Фестивалът Delphi Bank Semaphore е един от най-големите гръцки културни фестивали в Австралия и един от най-големите по рода си там. Той се провежда на брега на плажа Семафор в Аделаида всеки януари в продължение на два дни. Тази година е 40-годишнината на фестивала в Южна Австралия.

Той се проведе в събота, 12-ти и неделя, 13-ти януари 2019 г.

Фестивалът показва гръцката култура и наследство. Ръководи се от местни доброволци, включително баби и дядовци, родители и деца. Тези доброволци посвещават много часове от своето време за да направят фестивала успешен. Те участват в целия процес от първоначалното планиране до готвенето на традиционната гръцка храна и сладкиши и обслужването на стотици посетители, присъстващи на събитието.

Двудневният фестивал организиран от гръцката общност се провежда от 1985 г. В двата дни има музика на живо с традиционни гръцки танци от местни танцови групи.

Събитието е БЕЗПЛАТНО, както е било през последните 40 години и има по нещо за всички възрасти. Организира се DJ парти, танцуват се гръцки танци с местните танцови групи и се организират много състезания.

Храната на фестивала

Традиционните гръцки понички локумадес

И разбира се, има храна! По много и гръцка. Там могат да се опитат традиционни ястия като гирос /дюнер/, агнешко на шиш, банички, вкусни гръцки десерти и много други.

Един от традиционните гръцки специалитети са локумадес. Това са понички от гръцко печено тесто, което е напоено със захарен сироп или мед и канела. В Древна Гърция тези пържени тестени топки са били поднасяни на победителите от Олимпийските игри!

Миналата година семафор постави рекорда на локумадес като пекарите произведоха впечатляващото количество от 37 730 от тези медни сфери по време на фестивала. Всички те бяха изядени от посетителите. Тази година в честа на 40-та годишнина пекарите направиха огромен брой от 40 000 локумадес.

Този януари събитието беше фокусирано върху семейството и бяха направени някои подобрения с цел да се настанят всички посетители. Добавени бяха допълнителни места за продажба на храна, така че на посетителите да не се налага да чакат дълго време на опашки.

Фестивалът се организира и с подкрепата на Делфи банк, правителството на Южна Австралия и пристанище Аделаида.

Може би ще бъде интересно за Вас:

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*