20 туроператора ще бъдат заличени

Винаги извършвайте проверка на туроператора

20 български туроператора ще бъдат заличени от Туристическия регистър, съобщава сайтът на Министерството на туризма. Причината е, че не са сключили или не са уведомили ведомството за подновяване на задължителната застраховка “Отговорност на туроператора”.

Застраховката се сключва ежегодно и при подновяването й, по закон, в 14-дневен срок трябва да се уведоми ресорното министерство. Според условията й тя защитава българските туристи зад граница от неспазване на условията по договора им със съответния туроператор. Така например, ако не бъдете настанени в хотела или туроператорът не може да осигури връщането в България, то застрахователят възстановява разходите, които сте извършили. Също така тази застраховка гарантира, че сумите, които сте платили ще Ви бъдат възстановени, ако пътуването не се осъществи. Тя предпазва пътуващите в случай на неразплащане на туроператора с неговите контрагенти или при несъстоятелност.

Турепораторите, които ще бъдат заличени са от София, Пловдив, Бургас, Добрич и Варна, съобщава сайта на Министерството на туризма. Заличаването им ще бъде отбелязано с червено в Националния туристически регистър и ще бъде изписана заповедта за това. Това означава, че те няма да имат право да извършват туроператорска дейност.

Как да извършите проверка на туроператор?

Задължително е за всеки, който реши използва услугите на един от 3 340-те туроператора в България да провери предварително дали същият е вписан в Националния туристически регистър . Необходимо е да се уверите, че туроператорът притежава валидна застраховка “Отговорност на туроператора”. Освен това винаги е полезно да потърсите мнения от Ваши приятели ползвали услугите на тази фирма. Полезна информация е и времето, от което тя осъществява дейността си.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*