Ковид 19 и зимните курорти в Европа

ковид

Какво трябва да знаем преди да посетим зимните курорти в Европа в условията на Ковид?

Миналогодишният ски сезон беше много непредвидим поради Ковид пандемията. Франция, Германия и Италия затвориха по-голямата част от пистите за сезон 2020/21. Австрия и Швейцария отвориха повечето от своите курорти.

Тази година много дестинации за снежни спортове се надяват да увеличат заетостта си от чужди туристи.

Въпреки това, нарастващият брой случаи на Ковид в някои ски точки в Европа създава пречки за националните и местните правителства. Това е така, тъй като някои нации отново налагат блокиране или обмислят ограничаване на броя на туристите в ски курортите.

Но повечето страни се надяват да отворят отново своите ски курорти за 2021/22 г. Макар и с въведени ограничения, свързани с пандемията

Кои ски курорти са отворени в момента?

Най-ранните ски курорти започнаха да отварят врати миналата седмица, включително Флайн във Франция, Червиния в Италия и Банско в България.

Френските курорти Val Thorens, Chamonix, Deux-Alpes и Val d’Isère ще отворят врати през следващата седмица.

Зимният сезон в Австрия беше възпрепятстван от новините за пълно блокиране в цялата страна от 22 ноември. Същите две седмици, няколко от ски курортите в страната трябваше да бъдат отворени.

Свързаните с Ковид ограничения варират от курорт до курорт, така че си струва да проверите официалния уебсайт на съответния курорт. На Cervinia, например, той гласи, че имате нужда от NHS Covid Pass (или местния италиански зелен сертификат), за да се храните на закрито в ресторанти и да участвате в спортове на закрито, но не и за настаняване. Можете също да представите отрицателен резултат от теста за антиген през последните 48 часа.

Във Франция понастоящем се изисква здравен пропуск за влизане в места, включително кафенета, барове, ресторанти, центрове за отдих, кина и театри. Хората на възраст 12 и повече години трябва да изтеглят приложението TousAntiCovid „pass sanitaire“. Така могат да добавят своят ваксинационен статус или доказателство за отрицателен тест в рамките на предходните 72 часа.

В Банско трябва да представите отрицателен резултат от PCR тест в рамките на предходните три дни, както и доказателство за пълна ваксинация. Деца от 12 до 18 години се нуждаят само от отрицателния резултат от теста, под 12 години са освободени и от двете.

Много от основните курорти в Италия и Швейцария ще отворят от края на ноември и не са посочили, че ще затворят или ограничат достъпа.

Кои държави имат ограничения, които могат да засегнат ски ваканциите?

Австрия

Австрия, една от най-тежко засегнатите от есенния скок на случаите на Ковид предприе стъпката за въвеждане на национално затваряне от 22 ноември – първоначално това ще бъде в сила за 10 дни, с опция за удължаване с още 10, до 12 декември.

„Пътуването до Австрия с туристически цели ще бъде възможно отново само след тази дата.“

Социалното министерство във Виена казва: „Влизането в Австрия от отделни страни е… разрешено само по определени причини“.

В резултат на това бяха отменени много полети от Обединеното кралство до Австрия – макар и не всички.

Зимните почивки са изключително важни за икономиката на страната, като представляват около 60 милиона нощувки.

Дори преди пълното блокиране, Австрия беше въвела така наречените „2G“ правила (също в сила в Германия) – което означава, че ваксинираните и неваксинираните хора се сблъскват с различни правила и ограничения.

Например, напълно ваксинирани хора над 12 години трябва да покажат доказателство за ваксинация или минала инфекция, за да останат в хотел, да използват ски лифтове, да посещават музеи и магазини и да ходят на ресторанти. В наскоро отворения Obergurgl-Hochgurgl (преди блокирането) всички посетители трябваше да покажат или доказателство за пълна ваксинация, или доказателство за скорошно оздравяване за да влязат в закритите места.

Очаква се това да се върне при пълното затваряне.

Германия

Германия също отбелязва пик на случаите, като канцлерът Ангела Меркел определи четвъртата вълна в страната като „драматична“.

Различни провинции в цялата страна са въвели правила за 2G, което означава, че само хора, които могат да докажат, че са били ваксинирани или наскоро са се възстановили от Ковид, ще имат право да влизат в несъществени магазини и закрити помещения.

Очаква се страната да промени правилата, за да изисква доказателство за ваксинация или възстановяване или отрицателен тест, за да влезе в ски курортите – но това все още не е обявено.

България

Въпреки че е една от най-слабо ваксинираните и най-силно засегнатите страни в Европа за случаи на Ковид, в България се изисква само носене на маски в градския транспорт и социално дистанциране на други места.

От чуждите туристи, обаче се изисква да предоставят доказателство за скорошно възстановяване – както и отрицателен резултат от теста, взет в рамките на 72 часа преди пристигането – за да влязат в страната.

Швейцария

Повечето ски курорти в Швейцария вече са отворени или отварят през следващите няколко седмици, без съобщени закъснения или затваряния.

„Швейцария беше единствената алпийска страна, която успя почти напълно да управлява пандемията в ски курортите. През последния зимен сезон тя доказа, че е възможно да се предостави приятна и безопасна зимна почивка въпреки Ковид“ – каза пред Индипендънт Алекс Херман, директор на швейцарския туризъм.

„Въпреки това, ние следим внимателно развитието на ситуацията с Ковид. Швейцарските курорти и хотели с голямо нетърпение очакват да посрещнат ентусиастите на зимните спортове тази зима.

Франция

Франция наблюдава по-малко увеличение на случаите на Covid в момента, но основните й курорти все още изглежда планират да отворят за ски сезона, с някои ограничения за здравето и безопасността.

Уебсайтът на Val Thorens подчертава необходимостта в цялата страна от одобрен от ЕС здравен пропуск за Ковид показващ доказателство за пълна ваксинация или скорошен отрицателен резултат от теста (NHS Covid Pass ще бъде достатъчен) за закрити места, но не и за ски лифтове.

Френският премиер Жан Кастекс обяви на 9 ноември, че ски курортите ще останат отворени тази зима.

Източник от туристическия борд казва за Индипендънт, че единствената мярка, която може да бъде взета, е, че може да се изисква „здравна карта“ за каране на ски, ако националната заболеваемост надвишава 200 на 100 000 жители.

Както при други държави, си струва да проверите индивидуалните правила на уебсайтовете на ски курортите малко преди да пътувате.

Източник – The Independent

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*