Гърция е втора по корупция в ЕС

Гърция е втората по корупция държава в ЕС след България

Втората най-корумпирана страна след България в ЕС е Гърция. Това отчита индекса за възприемане на корупцията според изследване на асоциацията “Прозрачност без граници”.

Нашата страна е на последно място с 42 точки, с една по-малко от последното изследване през 2017 г. Гърция е с едва 3 точки повече от България – 45, което я нарежда на предпоследно място за борба с корупцията.

Унгария е подобрила резултата си и е вече с 46 точки, което е с 8 точки повече от 2017 г. Румъния е на 25-то място с 47 точки.

В световен мащаб Гърция е на 67-мо място според възприятията на своите жители. На това място се нареждат Сенегал и Черна Гора.

Индексът обхваща 180 държави в света. Той се определя на база усещането на експерти и хора на бизнеса относно корупцията в публичния сектор. Скалата е от 0 до 100 като 0 означава “най-корумпирана”.

Повече от две трети от наблюдаваните страни са с индекс под 50, и по-точно средна оценка 43 точки.

С резултат 88 и 87 са съответно най-малко корумпираните държави – Дания и Нова Зеландия. Най-корумпираните държави според изследването са Сомалия, Сирия и Южен Судан. Сомалия е с 10 точки.

Според “Прозрачност без граници” тазгодишното изследване показва, че невъзможността на много държави да контролират корупцията води до криза на демокрацията в световен мащаб.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*