Малко известни факти за най-известните места

Великата Китайска стена

Небостъргачите на Хонг Конг са повече от тези в Ню Йорк


Photo by Mark Goh on Unsplash

Хонг Конг изпреварва Ню Йорк като градът с най-много високи сгради в света. В града са построени над 9 000 високи сгради, от които над 1 500 небостъргача с височина над 100 м, от тях 350 с височина над 150 м. Най-високата сграда в Хонг Конг е Световният търговски център с височина 484 м.

Вижте Къде са построени най-много небостъргачи през 2018 г.

Статуята на свободата е изработена в Европа


Photo by Jenny Marvin on Unsplash

Триумфалната статуя, която се издига над водите на пристанището на Ню Йорк е най-желаната от туристите забележителност на града. Може би малко известен факт е, че тя е проектирана от френския скулптор Фредерик Бартолди. Друг французин, “бащата” на Айфеловата кула, инженерът Густав Айфел е проектирал вътрешната носеща конструкция. Статуята е подарък от Франция и е пренесена до Ню Йорк на части.

Над 600 души работят на Айфеловата кула


Photo by Alexey Soucho on Unsplash

Най-известната забележителност в света се посещава годишно от над 7 000 000 туристи. За техния комфорт и поддръжка на съоръжението се грижат над 600 човека, вкл. работещите в магазините и ресторантите.

Големият каньон всъщност не е най-големият


Photo by Gert Boers on Unsplash

Една от най-големите природни забележителности не само в Америка безспорно е Големият каньон в Аризона. Но той далеч не е най-големият в света. Всъщност най-дълбокият и най-дългият каньон в света е Yarlung Tsangpo Grand Canyon. Той се намира в Тибет, в северните части на Хималаите. Дължината му е 504,6 км, а в най-дълбоката си част достига цели 6 009 м.

Знаете ли, че има такъв Гръцки остров – живееш там и ти плащат

Ниагарски водопад


Photo by Eva Blue on Unsplash

Според мениджмънта на Ниагарския водопад всяка минута се изливат ок. 340 000 куб. м. вода, достатъчно да се напълнят 780 000 вани за баня за една минута. Но един единствен път, през март 1848 г., този страховит поток се превърнал в кротко поточе. Причината за това била временна преграда в устието на река Ниагара, във Форт Ери, Онтарио.

Великата Китайска стена


Photo by Robert Nyman on Unsplash

Според доста твърдения дългото 6 259 км съоръжение е единственото сътворено от човека, което може да се види от Луната. Но от НАСА категорично опровергават това: “Великата Китайска стена не може да се види от Луната”, съобщава официалният сайт на НАСА.

Холивуд


Photo by Martin Jernberg on Unsplash

“Временното е най-постоянно”. Тази максима с пълна сила важи за култовия знак на Холивуд. През 1923 г. надписът е издигнат в Калифорния като огромен билборд. Целта е била издателят на “Лос Анджелис Таймс” да рекламира бизнеса с недвижими имоти. Първоначалният надпис е бил “Hollywoodland” /Холивудска земя/. Идеята е била той да стои една година, след което да бъде демонтиран. Осемдесет години по-късно, този временен надпис кара хора от цял свят да мечтаят за Холивуд.

Уолт Дисни


Photo by Skylar Sahakian on Unsplash

Уолт Дисни в Орландо, Флорида не само е най-популярният тематичен парк в света, но и най-големият. Приказната земя с тематични паркове, ресторанти и забавления може да съперничи на много големи градове. Всъщност площта на Дисни е два пъти по-голяма от тази на Манхатън. На територията на парка работят над 60 000 служители.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*