4 100 евро е най-скъпата шунка /хамон/ в света

Хамон
Хамон

Къде се произвежда ?

Малка ферма в Югозападна Испания произвежда необикновена шунка. Един бут /между 7 и 8 кг./ се продава за 4100 евро и е призната от Гинес за най-скъпата в света. Хамон, испанската дума за шунка, се консумира от жителите на Иберийския полуостров от преди 2000 години. За хамона се споменава още през първи век на новата ера от римския поет Марк Марциал.

Оттогава в много селски райони на Испания клането на прасета е повод за празнуване. Задните крака се осоляват и се сушат за по-късна консумация като хамон / Jamon/.

Jamon iberico de bellota – хамон произведен в района на Хабуга от свине хранени с жълъди, е една от най-известните гурме версии на хамон. Прасетата от които се произвежда този хамон трябва да пасат само на пресни пасища и да се хранят със жълъди. През 2014 година в Испания се въвежда цветна система за категоризация на хамона. Най-качественият се отбелязва с черно.

За храна на тези свине най-вече се използват жълъди паднали от дъбовите дървета в огромни области подобни на савани. Те се наричат дехеза / dehesa/ . Намират се в Централната и Южна част на Испания и в областите, които граничат с Португалия. Иберийските свине свободно се движат в тези савани и се хранят с жълъдите които покриват земята през есента и зимата.

Пътят на хамона

Може би за Вас ще бъде интересно:

Кой произвежда най-скъпия хамон ?

Едуардо Донато и неговият хамон

През 1989 година строителният предприемач от Каталуния Едуардо Донато решава да се отдаде на спокоен и тих живот близо до природата. Той открива малка ферма в Sierra de Aracena, близо до Хабуго. Започва да отглежда прасета през 1995-та година когато купува своите първи 10 свине. Донато решава да ги отглежда екологично, което за времето си не е било обичайно. Той отглежда своите прасета без антибиотици и хормони които да водят до бързо бърз прираст.

Така, след 10 години Едуардо произвежда своята първа шунка, която е по-късно е призната за най-скъпата в света. Цената на един бут достига 4 100 евро . Неговата ферма е разположена в близост до гора с дъбови дървета . Жълъдите, с които се хранят свенете придават на месото специфичен комплексен вкус и аромат, поради което Jamon iberico de bellota е световно известен. През останалото време на годината когато няма жълъди прасетата се хранят с трева, маслини, ядки, плодове и корени които се срещат в дехезата. За тяхна храна служат още и органични зърнени и бобови храни.

Технологията

Photo by Zoltan Kovacs on Unsplash

Прасетата се колят в края на годината когато са достигнали идеалното си тегло и в продължение на месеци не са яли нищо друго освен жълъди, трева и други растения. Добрият хамон се получава за около три години, но Едуардо Донато приготвя своя хамон за около седем години след като го суши в семейната изба. Най-напред краката се заравят в сол за около една седмица. След това се измиват и се окачват в стая с контролирана температура където остават три месеца. После се окачват за около година година и половина в просторна стая в горната част на склада където прозорците се оставят отворени. Това позволява на планинския вятър да се погрижи за процеса на сушене. След това бутовете се преместват в мазето където прекарват още 4-5 години . Почистват се, опаковат се и са готови за продажба.

Сервирането

Представянето, рязането и сервирането на хамона е изкуство

Представянето на хамона в ресторантите, рязането и сервирането му се извършва от висококвалифицирани професионалисти. Той трябва да се нареже изключително тънко и, ако е възможно да се сервира веднага при стайна температура. Така се запазват неговия аромат и вкус, така че да се разтапя в устата.

Философията

Едуардо Донато изразява своята философия със следното изречение: “Ние правим пари за да живеем, а не живеем за да правим пари”.

Хамон Иберико цена

Цената на най-търсеният хамон Иберия е около 9,50 евро за кг., а за цял бут е около 52 евро. Възможно е да поръчате и онлайн оттук – jamonarium.com/en

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*