Нова такса за центъра на Венеция

Венеция
Венеция

Нова такса се въвежда за еднодневен престой в центъра на Венеция. Държавният бюджет позволява на кмета на Венеция да определя такса само за туристите, които пребивават един ден в центъра на града. Според кмета, Луиджи Бруняро, средствата събрани от тази такса ще подпомогнат възстановителните работи след голямото наводнение от 2018 г. “Това ще ни помогне също така да поддържаме градът чист”, написа Бруняро в Twitter.

Размерът на таксата ще се определи от градската управа. Очаква се тя да варира в границите от 2,50 евро до 10 евро на турист. Няма да се дължи от студенти, местни жители и бизнес посетители.

Новата такса няма да се заплаща от туристите на Венеция с престой поне една нощувка в хотел в града. Те, както и засега, дължат общинска такса, която се заплаща в съответния хотел. Тя е в зависимост от сезона и категорията на хотела.

Годишно повече от 30 милиона туристи посещават града-световна забележителност. Установено е, че едва една пета от тях нощуват в хотел в центъра на Венеция.

Резервации за екскурзии в Италия от Амигос Травел

Някои от жителите на Венеция предпочитат да живеят на континента

Луиджи Бриняро заяви, че много от местните жители са принудени да живеят в континенталната част на Италия заради високия стандарт на живот във Венеция. Други причини, поради които местните жители не желаят да живеят в града е многобройния поток туристи от круизните кораби и честите наводнения причинени от силните ветрове.

Местните власти подчертават, че поддръжката на сградите е много по-висока отколкото поддръжката на сградите в континентална Италия. Това е така поради по-високите разходи за доставка на строителните материали до Венеция. Често се налага те да бъдат пренасяни с ръчни колички от пристанището до домовете.

От допълнителните фондове ще бъде финансирана и охраната на острова. Всяка неделя са ангажирани около 150 полицаи, а по време на карнавала и Коледните празници – около 350 служители на реда.

Метрото в Солун ще заработи до Коледа на 2020 г.

И други градове претендират да налагат градска такса

Флоренция –
Photo by Keith Zhu on Unsplash

След приемането на таксата за пребиваване в центъра на Венеция и Дарио Нардела, кметът на Флоренция заяви, че и на другите кметове на основните италиански градове трябва да се позволи да въведат подобна такса.

Нардела заяви още, че е справедливо и на други градове да налагат градска такса. “Тези градове все повече страдат от еднодневно пребиваващите туристи, които създават проблеми и неудобства. Поради това те би следвало да бъдат компенсирани по подходящ начин.”, заяви кметът на Флоренция.

Той уточни, че сега туристите, които нощуват в града заплащат само 5 евро на нощувка, за стая. Нардела изрази разочарование, че туристите, които пребивават в частни квартири не заплащат подобна такса.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*