Почивка на планина с 20% по-скъпа?

Според експерти в туризма почивка на планина през зимата в България ще ни коства с поне 20% повече

Почивка на планина в България през зимата може да ни струва с около 20% по-скъпо отколкото през 2020-2021 г. Това каза пред БНР Бранимир Ботев, председател на Европейския алианс за икономическо развитие на Балканите и бивш заместник-министър на туризма.

Според него Министерството на туризма има скрити икономически и браншови стратегии.
Ботев посочи, че освен случайни интервюта на служебния министър, нищо друго не се е случило.
Напълно резонно той предлага данъкът върху добавената стойност на туристическия бранш да остане 9% поне за две години, защото браншът е на ръба. Според него цената на един хотел и респективно почивка на планина през зимата в България е с 40-50% по-висока. Той предупреди, че индустрията се бори да оцелее.

Той посочи, че тази мярка, която получи известие за чартър от Брюксел миналата седмица, все още не е изпълнена. Ботев посочи, че в бюджета са предвидени 60 млн. песо, но тези пари трябва да бъдат дадени предварително, за да се влеят нови ресурси в туристическия бранш.
Според него негативното въздействие в крайна сметка ще се натрупа в цялата икономика, защото хората, които не могат да се препитават с туризъм, ще лежат на гърба на страната като безработни.

“Хотелите и ресторантите, които не могат да изплащат кредити, ще разчитат на търговските банки. Търговските банки ще станат най-големият хотелски оператор”, прогнозира Ботев.

Туроператорите все още очакват ранните записвания на наши и чужди туристи за почивка на планина в България през зимата.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*