Празнуване на Нова Година

Честита Нова Година !
Честита Нова Година !

Знаете ли, че за повечето хора по света празнуване на Нова Година означава празнуване както на всеки друг обикновен празник ?

Но това не означава, че всички ние трябва да празнуваме така. По света съществуват безкрайно много начини, по които може да се отбележи настъпването на Новата година. Всяка държава празнува различно, но всички ние сме обединени около едни и същи пожелания: за здраве, просперитет, щастие и късмет през следващите 365 дни.

Ще се опитаме да опишем най-интересните традиции. И кой знае ? Може всеки да намери своя начин за Новогодишния купон. Ще синтезираме и най-честите обещания към самите себе си, нещата, които непременно ще започнем от 1-ви януари.

Знаем, че някои нямат търпение да свърши старата година. Не се отчайвайте. Новата Година наближава.

 1. Празнуване на Нова Година в дома
 2. Къде кога празнуват Нова Година
 3. Къде как се обличат за Нова Година
 4. Какво си обещаваме за Новата Година

Как празнуват Нова Година в дома

Един от най-разпространените начини е празнуване на Нова Година в домашни условия. Как правят това в различните страни ?

Англия: Там вярват, че за да е успешна предстоящата година първият гост на 1-ви януари трябва да бъде мъж. Той трябва да е млад, тъмнокос и да носи следните подаръци: хляб /за плодородие/, сол/за здраве/ и въглища /за топлина/.

Дания: В тази скандинавска държава пазят старите ястия и чупят чините с тях пред входната врата на съседите си. Стопаните оставят да се образува купчина пред дома им. Домът с по-голяма купчинка има повече приятели. Освен това точно в полунощ в Новогодишната нощ датчаните скачат от столовете си. По този начин се скача напред в Новата, а всичко лошо остава в старата година.

Китай: За щастие и късмет през Новата година китайците боядисват входните си врати в червено.

Пуерто Рико: Жителите на тази страна почистват домовете си както правят японците. Но за разлика от тях те чистят всичко: колите си, дворовете си и дори улиците. Някои дори хвърлят кофа с вода през прозореца за да премахнат всичко лошо от изминалата година.

Колумбия: Най-любимият начин за празнуване е носенето на празен куфар около дома. Вярва се, че така Новата Година ще бъде изпълнена с пътешествия.

Гърция: В Гърция по традиция се празнува изпращането на старата година. Навсякъде по улиците, на 31-ви декември се пече месо на барбекю и се празнува с неизменните гръцки песни и червено вино. Всеки, който желае може да се присъедини към някоя групичка и ще бъде почерпен както подобава. В Новогодишната нощ също се празнува, но не се обръща особено внимание на традиционните поздравления в полунощ.

Нова Година се празнува на различни дати в различните държави

На всякъде по света за официален е приет Грегорианския календар. Въпреки това обаче в някои държави за различните религии Новата Година настъпва на различни дати.

Индия: Поради религиозното многообразие празнуване на Нова Година се прави на много различни дати. Най-популярната дата е в средата на април когато се празнува т.нар. Ронгали Биху /Rongali Bihu/.

Египет: В Египет празнуването на Новата Година е по различно време в зависимост от лунния цикъл. Празниците не започват докато не се види полумесеца.

Камбоджа: И тук като Индия Нова Година се празнува през април. Празниците продължават три дни и ознаменуват края на събирането на реколтата. Както в Индия края на старата година е съобразено с лунния календар и по-точно когато Слънцето влезе в знака на Овена.

Израел: Празнуването на Новата Година започва с празника Rosh Hashanah /Рош Хъшона/ – в първия /понякога втория/ ден на септември.

Самоа: В момента в света се използват 38 местни времена. Обикновено една часова зона е един час, но има някои, които са по 30 минути, а други – 45 минути. Официално е прието, че първо Новата Година, по Грегорианския календар настъпва в Самоа и Великденските острови/Кирибати. Последно Новата Година настъпва на една част от малките острови на САЩ – остров Бейкър и остров Хауланд. Те са необитаеми и се намират между Хавай и Австралия.

Какви облекла се носят в Новогодишната нощ?

Облекло Нова Година
Независимо от облеклото важното е всички да се веселят

В повечето държави празненствата по случай посрещане на Нова Година са повод за обличане на причудливи дрехи. В повечето случаи това има някакъв смисъл, а други е поводи за смях.

Филипините: За празнуване на Нова Година хората се обличат с дрехи на кръгчета, ядат кръгли хлябове и носят монети в джобовете си. Кръглата форма символизира парите и се смята, че така ще се увеличат финансовите им средства.

Виетнам: Във Виетнам по случай посрещане на Новата Година носят най-новите си дрехи. Според виетнамците това символизира новото начало.

Италия: И в Италия както във Виетнам обличат най-новите си дрехи в последната нощ на старата година. И там както в Русия в първия ден на Новата Година се подаряват различни подаръци. Всеки един от тях символизира нещо /злато, пари, мед и т.н./

Турция: В Турция в Новогодишната нощ се носи червено бельо за късмет през идната година. В много страни червеният цвят се счита за щастливия цвят. Но никой не знае как червеното бельо е станало толкова специално?!

Бразилия: В някои страни като Бразилия, Чили, Еквадор и др. по цвета на дрехите познават какво ще донесе Новата Година за този, който е облечен в тях. Например, червеният цвят носи любов, жълтият – пари, а зеленият – късмет.

Какво си обещаваме най-често за Новата година?

Всеки си обещава, че от 1-ви януари започва “нов живот”. Обещанията са най-различни. Но ето най-честите от тях:

 1. Повече тренировки / Да вляза във форма
 2. Да отслабна
 3. Да бъда по-организиран
 4. Ново хоби
 5. Да живея пълноценно
 6. Да спечеля повече пари и да спестя повече
 7. Да спра или намаля цигарите
 8. Повече време за семейство и приятели
 9. Да пия по-малко
 10. Да се храня повече у дома
 11. Нова прическа
 12. По-малко да гледам в смартфона си
 13. Да намаля стреса
 14. Да спя повече
 15. Повече пътешествия
 16. Да спазя горните обещания 🙂

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*