Морска костенурка спасена на о-в Крит-видео

Спасяването на морска костенурка от редкия вид Caretta Caretta

Морска костенурка беше спасена от капана на рибарска мрежа на о-в Крит. Тя беше намерена от случайни минувачи. Видеото показва как агонизиращият морски обитател отново плува свободно след като се е намирала в смъртоносната хватка на мрежата.

Инцидентът се е случил на плажа Lendos близо до Иракли. Видеото е публикувано от greekreprorter..com. На него се вижда как спасителят внимателно разрязва конците на мрежата оплели се около врата на морска костенурка. След няколко минути тя е освободена и показва признаци на живот. Вълните я поемат и те отново се намира в своя дом – Средиземно море.

Couple Saves Sea Turtle Caught in Net on Crete, Greece

With more people like this Greek couple from Crete we can literally save our planet! BE LIKE THEM! Full story: https://bit.ly/2SK7L1p

Публикувахте от Greek Reporter в Неделя, 17 февруари 2019 г.

Най-голямата заплаха за повечето представителни на вида морска костенурка са риболовните съоръжения, предупреждава WWF. Стотици хиляди костенурки случайно попадат в тях всяка година. Особено уязвими са костенурките от вида Careta Careta /още наречени дървени глави/ и зелените костенурки.

Caretta Caretta /Дървените глави/ са единствените гнездящи морски костенурки в Гърция и Средиземно море. Тези красиво оцветени морски костенурки са получили своето име, защото тяхната огромна глава изглежда като голям дръвник. В главите им има мощни челюсти, които се използват за смачкване на плячка като раковини, подкови раци и други животни с твърди черупки. Те също така ядат по-меки храни като медузи, риби, морски водорасли и кафяви водорасли, наречени саргас.

Те могат да се разграничат от другите костенурки по големите им глави, червеникаво-кафяви черупки и жълто-кафява кожа. Считат се за един от най-старите видове в света. Възрастен Caretta Caretta достига дължина от 1.0-1.2 m, тегло между 100-350 kg и може да живее около 65 години.
Гърция е най-популярното място за гнездене на морски костенурки по Средиземноморието, с повече от 3000 гнезда годишно.

Още любопитни новини:

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*