Туризмът в България през 2018 г.

Rumen-Draganov-06012019
Rumen-Draganov-06012019

Туризмът в България е привлякъл 11,7 милиона туристи през 2018 г.

Туризмът в България в едно много реалистично интервю на Румен Драганов в БНТ на 06.01.2019 г. Директорът на Института за анализи и оценки в туризма направи анализ и очерта основните проблеми пред българския туризъм.

През 2018 г. България е посетена от 11,7 милиона туристи като са реализирани 90 милиона нощувки. За 2018 г. имаме ръст около 6% на влезлите в България. 550 000 българи са пътували по Коледните и Новогодишни празници.

През м. август, най-силният туристически период в годината, средната заетост на легловата база в България е била 60%, а за морските обекти – 70%. Това е много под възможностите и целите на летния туризъм. Пак за този месец се отчетени 110 хиляди ежедневно пътуващи българи.

Рекламата в туризма и държавната политика

Критично е положението при малките и нискокатегорийните обекти. През август 2018 г. заетостта е била едва 40%, т.е. “60% празни легла. Това означава липса на политика, липса на разбиране”. Тези цифри говорят само едно – няма сериозна държавна политика за туризма в България. “През тази година дори и 1 евро да не дадем за реклама пак ще имаме същия брой туристи както през 2018 г.”, каза г-н Драганов и добави : “Сега най-добрата реклама е тази от уста на уста”. Това е просто несериозно отношение на Министерството на туризма по отношение на рекламата на туристическия ни продукт.

Драганов подкрепи с цифри твърдението си за липса на държавна политика особено за малкия и среден бизнес. “Вижте каква катастрофа сме направили в Банско. Днес в Банско се продават 65 хотела, около 600 апартамента и около 100 къщи, т.е. около 6 500 легла. Колкото са в Кицбюел”

Туристическите ни атракции

“Докато министърът на туризма раздава концесии по морето без никакъв принцип надраскаха пещера Магурата с един пирон.”, каза Драганов. Т.е. не се знае кой е собственик на туристическите ни атракции. Има бягство от отговорност. Няма единен регистър на туристическите атракции. Това трябва да направи Министерството на туризма и Министерството на културата.

В момента се разработват два туристически пътя, които са част от европейски такива. Това са “Пътят на Софроний Врачански” и “Пътят на Св.Св. Кирил и Методий”. Така се развива туризмът в България и особено историческия туризъм.

Туризмът по съседски

Според Р. Драганов не е вярно, че повече българи пътуват извън страната. Напротив, много повече чужди туристи пътуват в България.

Няма нищо лошо да се пътува в съседните държави. Например, в Сърбия се ходи за плескавица и за това, че в заведенията се пуши. В Гърция се ходи за добрата храна, морето и плажовете. В Македония – заради Охридското езеро и заради по-евтиното гориво.

От друга страна обаче ние трябва да обърнем внимание на нашите традиции, с които да привлечем още повече туристи. В Гърция например никъде няма шопска салата, но в почти всички заведения в България се предлага гръцка салата.

Проблемите с персонала качеството на услугите

Туризмът в България страда и от липсата на единна туристическа организация, която да представлява бранша. Липсата на единност води и до наблюдавания дъмпинг на цените особено по морето. С ниски цени не може да се прави качествен туристически продукт. “Ние, българите нямаме самочувствието на продаваме на високи цени.”

Ако има единност, ще има и адекватни цени. Това значи, че за повечето туристически обекти, с добра заетост може да се постигнат по-високи цени. След това и никокатегорийните обекти ще повишат цените си. Така ще има пари за по-високи заплати, за по-добри туристически услуги и следователно ще се задържи повече и по-качествен персонал.

Р. Драганов даде за пример Гърция – в почти всеки ресторант има прекрасен български персонал. Резонно си задаваме въпроса: “Защо са там, а не в България ?”

Може би ще бъде интересно за Вас:

Туризъм с туроператори

Една много интересна дилема се разисква в студиото на Канал 1 – да пътуваме сами или с туроператор. Румен Драганов защити тезата, че пътуването с туроператор е по-сигурно. Особено при посещения на туристически забележителности и при проблеми с настаняването. Но е нужно да се коригира нормативната база. В чужбина е залегнал принципа, че парите са на туриста докато не приключи неговото пътуване. Там са създадени гаранционни фондове. В България туроператорите се задължават да плащат застраховки, които в повечето случаи не вършат никаква работа.

Проблемът “Банско”

Накрая Румен Драганов направи интересен прочит и на този проблем сравнявайки го с древно-гръцка трагедия. В нея богатия герой е раздразнил боговете като е заграбил всичко за себе си. Според Драганов там проблемът е, че не се позволява на малкия и среден бизнес да се развива, той е задушен.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*