20-те най-важни неща за туристите на Санторини

20-те неща за Санторини
Остров Санторини е особено известен с невероятните залези

Най-важните 20 неща, които местните жители желаят туристите да знаят преди да посетят Санторини. Това е една от най-предпочитаните дестинации заради автентичната гръцка атмосфера, неповторимите бяло-сини сгради и зашеметяващите гледки. Но островът крие още много непознати места, които са по-романтични от най-посещаваните места на Санторини.

Ето и съветите на местните жители:

20 Пригответе си пари в брой

Хотелите в Санторини приемат кредитни карти. Но много таверни, ресторанти или малки магазини за подаръци изискват плащане само в брой.

19 Островът не е само Оя и Фира

Oia е известна със своите гледки към залеза, а Fira, столицата на Санторини, има своите магазини и малки бутици. Но на този остров има какво още да се види. Например Фирастефани, където посетителите ще видят уникалния манастир Агиос Николаос /Свети Никола/ със сините си куполи, които са обект за перфектна снимка.

18 Не се страхувайте да говорите малко гръцки

Местните жители с радост ще поздравят туристите, които ги поздравяват на гръцки. Започнете деня със сутрешния поздрав “Калимера” /Добър ден!/, а по-късно следобед преминете към “Калиспера” (букв. “Добър вечер!”) и “Калинихта” (“Лека нощ!” или още “Приятна вечер!”).

17 Пригответе се да платите повече в хотел, ресторант или таверна с гледка към морето

Санторини е един от най-скъпите гръцки острови. Туристите трябва да очакват да плащат по-големи сметки по време на престоя си. Стая с изглед към морето в популярни райони като Оя и Имеровигли много повече като и ястия поднесени в модерните ресторанти, разположени точно до морето.

16 Санторини не е Миконос

Не очаквайте да купонясвате през целия ден и нощ докато сте на Санторини. За разлика от Миконос, остров, известен със своята лятна парти атмосфера, Санторини е по-релаксиращ и много по-романтичен. И посетителите трябва да знаят, че плажовете в Санторини са изградени от вулканична скала, за разлика от красивите пясъчни и тюркоазени води на Миконос.

15 Не използвайте частните дворове за снимки с по-добър фон

Хиляди туристи тръгват към Оя, за да намерят най-доброто място за снимки на залеза. Хората седят с часове преди шоуто и понякога прескачат оградите на нечий частен двор. Това изобщо не се нрави на местните жители.

14 Посещавайте по-малко популярни плажове

Всички плажове на Санторини са изградени от вулканична скала с червени и черни вулканични камъчета. Най-известният плаж е Червеният плаж заради черните и червените си камъчета и горещата вода, но туристите трябва да проверят и някои други плажове. Например Vlychada, от южната страна на Санторини и нос Коламбо, един от най-изолираните и тихи плажове.

13 Не се надявайте особено да намерите места без тютюнев дим

Според Medical Xpress в Гърция 72 процента от лицензираните заведения са ресторанти, които позволяват пушенето. Това е най-високата цифра в целия Европейски съюз. Въпреки, че има забрана за пушене на закрити места, много собственици на таверни позволяват пушенето, особено когато притежават ресторанти с места на открито.

12 Магазините и други бизнеси не работят от 14 до 17 ч.

Имайте предвид, че магазините може да се затворят за “mesimeri”, което означава около 14:00 часа до около 17-17:30 ч. Това време от денонощието е известно като тихото време. През този период собствениците на магазини си отпочиват и дори подремват преди повторно отваряне през късния следобед.

11 Не ограничавайте престоя си само на космополитни места

Оя и Фира са зашеметяващи, но на този остров има много повече. Пътуващите трябва да посетят древни Акротири, да посетят археологическия музей, да направят винена обиколка или дори да посетят урок по готвене. Има и множество скрити заливи за разглеждане и различни плажове, които са много по-малко посещаеми.

10 Опитайте нетуристически таверни и ресторанти

Туристите трябва да се възползват от възможността да посетят нетуристически таверни и ресторанти, а такива, които се посещават от местните жители. В тях храната също е добра, дори в някои случаи по-добра от масово посещаваните заведения в Санторини.

9 Не прекарвайте цялото си време на телефона

Не всеки има шанса да посети зашеметяващ остров като Санторини, така че туристите трябва да се наслаждават максимално на невероятните забележителности. След като направите известната снимка на залеза в Оя, оставете телефона, отпуснете се и се наслаждавайте на страхотната гледка, която мнозина никога няма да видят.

8 Посетете някой музей, който има какво да разкаже за тази древна цивилизация

Туристите трябва да разгледат един или няколко от многото музеи, които се намират в Санторини, за да научат повече за историята и културата на този остров. Два от най-важните музеи са Археологическия музей и Музея на праисторическата Тера, където са разположени невероятни артефакти от разкопки на острова.

7 Не ходете до върха на вулкана със сандали или джапанки

Едно от вълнуващите начинания, които туристите трябва да предприемат, е поход до вулкана на Неа Камени. 20-минутният поход е „умерено предизвикателен“, но гледките си заслужават. Посетителите ще се окажат на ръба на вулкана и ще усетят топлината от земните недра. Важно е също да се отбележи, че най-добре е да се избягват джапанките и сандалите.

6 Заредете се с търпение защото не всичко ще се случва навреме

Санторини е най-натоварен от края на юни до началото на септември, така че туристите, посещаващи острова, трябва да бъдат търпеливи през тези месеци.

До 18 000 туристи пристигат всеки ден през пика на летния сезон и това голямо количество хора може да причини големи задръствания по пътищата и задръствания по тесните улици на острова.

5 Бъдете подготвени за жегите

Юли и август са най-горещите месеци на Санторини. През тези два месеца туристите могат да се натъкнат на препълнени хотели и ресторанти и много големи задръствания.

Носете достатъчно вода със себе си.

4 Посетете други села за малко спокойствие и тишина

За да се измъкнат от туристическите капани, посетителите трябва да разгледат вътрешните села, които са тихи и също толкова красиви. Например Пиргос,

Месария, Емпорио, Вотонас и Катерадос. Тези вътрешни села имат куп тихи и сладки кафенета и също толкова зашеметяващи къщи и църкви.

3 Спазвайте знаците „Не влизайте“

Много места, които изглеждат като фон за перфектна снимка в Instagram, са блокирани от туристите. Местните жители не искат хиляди посетители на покривите на къщите си или в частната им собственост. Туристите трябва да се съобразяват с това и да уважават личното пространство на местните жители. Има куп други забележителности и също толкова невероятни места на острова, които са подходящи за перфектна фотосесия.

2 Санторини е повече от фон за снимка в Instagram

Известните скални вили и църкви на Санторини и зашеметяващата гледка са перфектни за снимки в социалните медии. Островът обаче е много повече от фотосесия и посетителите трябва да изживеят острова, без да са на телефоните си 24/7. За разлика от Миконос, този остров е за хора, които искат да се отпуснат, да се наслаждават на залеза, да опитат местна гръцка кухня и да изживеят момента.

1 Движете се с бавна крачка

Санторини е изключително натоварен през високите си сезони, но има начини туристите да избягат от тълпите, ако слязат от “утъпканите пътеки”.

Гръцкият остров е бягство от ежедневието и туристите трябва да се отпуснат и да поемат в бавното темпо на гръцкия начин на живот.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*