49 дни пост в Гърция преди Великден

Великите пости в Гърция започват след обилно хранене по време на карнавалите. След това са позволени морски дарове.

Вчера, 11.03.2019, беше Kathara Deftera (Чистият понеделник) – първият ден на Великия пост в Гръцката православна църква. Отбелязва се точно 49 дни преди Великден.

На този ден приключват празненствата на Карнавала. Приканват се всички да оставят зад себе си „греховете”, свързани с празненствата . За такъв грях се смята и обилното хранене по време на карнавалите.

В Гърция това е особено почитан празник съпътстван от различни събития във всички градове и села. Отбелязва се с много музика, танци и вкусна вегетарианска храна. Чистият понеделник е първият ден от дългия период на пости.

Саракости се нарича периодът на Великия пост преди Православния Великден. Името произлиза от думата “саранда” / четирийсет/, което е четиридесетдневният период до Цветната неделя /Цветница/. След това предстои още една седмица пост до Великден. През този период на пост телата и духовете ще бъдат „очистени”, за да се подготвят за приемането на Възкресението.

По време на Саракости не се консумира месо или млечни храни. Храната се състои от маслини, тарамосалата, халва, зеленчуци, бобови растения и морски дарове. Позволени са калмари, октоподи, скариди, стриди, сепия, миди, омари и др.

Чистият понеделник е ден, в който семейства и приятели празнуват с екскурзии на открито организирайки пикници. Широко разпространен в Гърция е обичаят да се пускат хвърчила.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*