Коледа в Гърция – как се празнува ?

Дядо Коледа или Св. Василий
Дядо Коледа или Свети Василий ? Всеки от тях носи радост на всички.

Какви са обичите за празнуване на Коледа в Гърция ? Ето някои от тях.

Всъщност много от обичаите в нашата южна съседка са еднакви с тези в други страни по света: посрещането на вечерта преди Коледа, раздаване на подаръци от добрия Дядо Коледа, прогонване на злите сили. Някои обичаи обаче са характерни за празнуване на Коледа в Гърция и са наследени от богатия им фолклор.

Ето » как празнуват Нова Година по света и какво се прави за късмет

Дядо Коледа или Свети Василий ?

Това е и основната разлика. В Гърция добрият старец се нарича Свети Василий. Той не посещава домовете на Коледа в Гърция, а едва седмица след това, на 01.януари. Това е денят, в който гърците си разменят подаръци /така е било и в България преди 1989 г. /. Подаръците се подготвят и се опаковат внимателно по време на празниците, а после се подреждат под коледната елха. Разбира се, има много спекулации относно това какво трябва да съдържат тези подаръци, но това , което ги прави уникални е самото очакване и изненадата.

На 01.януари в Гърция се разчупва т.нар. Василопита /питка посветена на Св. Василий/. В нея се намира и заветната монета. Някога тя е била златна, но времената се менят и сега всяка монета върши работа.

Защо се слага монета в питата ?

Легендата в Гърция твърди следното: В далечни времена гръцкият император е наложил данък на всеки поданик. Данъкът , като всеки един данък, е бил непосилен за хората. За да го плащат те били принудени да се издължават със своите бижута. Тогава се намесил Св. Василий, който повлиял на императора и той премахнал този данък. Незнайно как, но светецът убедил владетеля да върне всички бижута на техните собственици. На как след като не се знаело кой какво е дал ? Тогава отново се намесил Св. Василий. Той сложил всяко бижу в отделно парче хляб и раздал парчетата на народа. По някакво чудо всеки получил своето собствено бижу.

Каликанджарите /по бълг. караконджолите/

Пазете огъня ! Не трябва да гасне по време на Коледа.
Пазете огъня ! Не трябва да гасне по време на Коледа. 

Те са свързани  с друг обичай, който характеризира празнуването на Коледа в Гърция. Каликанджарите са зли духове, които се появяват по време на Коледа за да вършат злини на хората. През цялата година те живеят под дървото, което свързва подземния свят с нашия. Успяват да излязат само в периода от 25.декември до 06.януари. Това е периодът между рождението на Исус  Христос и неговото кръщене. Тъй като не е бил покръстен той не е успявал да пази хората от злините. За да се предпазят от злите духове семействата са били принудени да палят тамян. Каликанджарите се страхували от огъня. Ето защо във всяка къща трябвало да гори огън непрекъснато в този 12-дневен период.  По това време се извършвало т.нар.  “бракосъчетание на огъня”. Ритуалът бил следният: взимали се две дърва за огрев – едното от дърво с мъжко наименование, а друго – със женско. Те се поставяли в огнището под формата на кръст. Така хората вярвали, че ще успеят да се предпазят от злите духове.

Хранене на извора

Друга традиция по време на Коледа в Гърция е т.нар. “Хранене на извора”. Този ритуал се извършва в малко части на Гърция. Преди много години единствения източник на вода за дадено село била селската чешма. По време на 12-дневния период на Коледно-Новогодишните празници млади девойки носели празни стомни до чешмата и ги пълнели с вода. Вървейки към чешмата и връщайки се те трябвало да пазят абсолютно мълчание. Те трябвало да носят на чешмата масло, зърно и мед за да угодят на извора. Тази девойка, която стигнела първа до чешмата била благословена през цялата година. 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*