Прасковени дръвчета развиват туризма в Гърция

Всеки на Земята е видял великолепието на цъфтящите черешови дървета на Япония, които дават такава деликатна красота на пейзажа всяка пролет там.

Но огромните килими от розови цветове от овощни градини на праскови, които преобразяват региона на Иматия в Гърция, са също толкова зашеметяващи и са сред най-добре пазените тайни в света.

Снимка от изложбата през 2018 г. на Динос Влахопулос

Всяка пролет равнината между Солун и Западна Македония, в близост до градовете Верия и Науса в района на Иматия, се превръща в грандиозен килим от розово и ярко зелено.

Гледката, която се вижда особено добре от подножието на връх Вермио е невероятна.

Снимка от изложбата през 2018 г. на Александрос Малапецас

Фотографския конкурс

“Това, което виждаме пред нас през март, е безкраен розов килим от цъфтящи прасковени дървета”, казва Зисис Пацикас, председател на туристическия клуб Верея, който говори с държавната агенция Атинско-Македонската информационна агенция /AMNA/.

От три години общинската управа на град Верия провежда ежегоден фотографски конкурс. Целта е да се развие туризма в този регион. В конкурса участват над триста души, включително любители и професионални фотографи. Пацикас отбеляза, че победителят от 2018 г. е атинянин, който е пътувал в региона специално за състезанието.

Тазгодишното състезание ще се проведе в град Верея през 16-17 март.

Жителите на Иматия са дъхновени от начина, по който Япония насърчава туризма с участието на емблематичните известни черешови цветове. Така и те започват да популяризират ежегодното разцъфтяване на ценните си прасковени дървета. Регионът вече е известен като популярна зимна дестинация, тъй като е дом на два от най-добрите ски курорти в Гърция – Seli и 3-5 Pigadia.

Снимка от изложбата през 2018 г. на Димитрис Зиянис, на която се вижда, че и в Гърция почитат “Баба Марта”

В неделя, 17 март, в района ще се проведе 17-километрова „Велосипедна разходка през цъфтящите прасковени дървета”. Тя ще даде възможност на участниците да открият и да се възхитят на грандиозния изглед по съвсем нов начин.

Времето за цъфтене на дръвчетата трае приблизително петнадесет дни в Северна Гърция – между края на февруари и средата на март.

Прасковите на Иматия са добре познати в цяла Европа. Те са една от най-успешните експортни продукти на Гърция и хиляди хора работят в този селскостопански сектор в региона.

Снимка от изложбата през 2018 г. на Деспина Михайлиду

Свързани статии:

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*