Туризмът на САЩ – жертва на търговската война

Търговската война САЩ - Китай се отразява и на туризма
Търговската война САЩ - Китай се отразява и на туризма Photo by Raychan on Unsplash

Посещенията на китайски туристи в САЩ намалява

Поради търговската война обемът на пътуванията от Китай до Щатите е намалял с 5,7% през 2018 г. и възлиза на 2,9 милиона туристи. Това отчита Националното бюро за пътуване и туризъм на САЩ, което събира данни от митническите формуляри в САЩ. Загубата на туристически трафик в САЩ възникна за първи път през 2003 г.

Това може да е изненада за мнозина, като се има предвид факта, че китайските пътувания в чужбина нарастват постоянно. По официални данни през миналата година китайските туристи са извършили почти 150 милиона пътувания, което е увеличение от 14,7% спрямо 2017 година.

Причината за този спад е ясна – продължаващата търговска война между двете страни, която започна през януари миналата година. Последица от нея е 25% мито за китайския внос. Последният кръг от конфликта беше забраната за сътрудничество с Huawei, въведена от Тръмп. Всички водещи американски IT компании, включително Google, Microsoft и Intel, отказаха да доставят софтуер, технологии и оборудване на китайския телекомуникационен гигант.

В същото време миналото лято страните обмениха взаимни провокации. Китай предупреди туристите си, че в САЩ те трябва да бъдат предпазливи поради възможността да участват в престрелка в САЩ. Съединените щати от своя страна издадоха предупреждение за туристите си за пътуванията до Китай.

Какви са тенденциите?

Въпреки това, експертите твърдят, че спадът в посещенията на туристи ще бъде временен. Тук се отчита, че средната класа в Китай бързо нараства. А именно нейните представители са туристите, които най-масово пътуват до САЩ. Според официалните прогнози тази година въпреки търговската война броят на туристите от Китай ще нарасне с 2%. Очаква се да достигне 4,1 милиона през 2023 година.

Един от ключовите фактори, които могат да стимулират китайския приток в Щатите, са социалните медии. Чрез тях ще се привлича новото поколение пътници, които зависят от смартфони, приложения и социални мрежи.

Друг интересен начин за американските туристически компании да привлекат китайски посетители бе представен от Вашингтон неотдавна. Държавата стартира програма “Добре дошли в Китай”, чиято цел е да помогне на хотели, ресторанти и други съоръжения да привлекат колкото се може повече китайски посетители в САЩ. Тази програма включва информирането на бизнеса за китайските обичаи, насърчавайки го да въвежда менюта на китайски и др.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*