Гръцки остров – живееш там и ти плащат

Ако се заселите на Антикитера, гръцки остров, ще ви платят за да живеете там

Идеята е на Митрополията и местната управа на Китера. Те предлагат заплащане, безплатна храна и настаняване, ако се преселите за постоянно на Антикитера, гръцки остров в Средиземно море. Островът се намира на юг от Пелопонес и на север от о-в Крит.

Засега неговите постоянни жители наброяват едва 24, но местната управа заедно с духовенството се надяват да върнат живота на малкото островче. Те предлагат доста изкушителна “оферта”, за тези, които желаят да сменят своето местожителство и да се заселят постоянно на острова. 500 евро месечно, безплатна храна и безплатно настаняване се основните екстри. Основният критерий е семействата да са с 3 и повече деца.

Пред гръцкия сайт iefimerida председателят на местната управа Андреас Хархалакис споделя, че усилено се търсят хора, които желаят да работят на острова. Основните предпочитани професии са рибари, фермери, строители и пекари. “Това са професии, които могат да гарантират достоен доход на тези, които ще дойдат на нашия остров”, казва г-н Хархалакис.

Какво представлява остров Антикитера ?

Той е малък гръцки остров в Средиземно море разположен точно срещу о-в Китера откъдето идва и името му. Двата острова Китера и Антикитера административно са в областта на гръцката столица. Те са част от региона на Атика към, който се числи Атина.

В остров Антикитера има три населени места – столицата Потамос, Галаниана и Хархалияна. След обявяването на проекта от идеята са се заинтересували повече от 15 млади семейства.

Остров Антикитера с 24 жители…за сега

Председателят на местния съвет споделя, че местните жители ще приемат всички, които желаят да посетят острова и да усетят на място атмосферата и начина на живот на Антикитера. Посещавайки го младите семейства ще могат да вземат добре обмислено решение да се заселят там постоянно.

О-в Антикитера е световноизвестен с откритата през 1900 г. бронзова машина. Тя е открита от група водолази. Представлява древен компютър предназначен да предвижда астрономически позиции, а също и затъмнението на планетите. Способна да предвижда такива събития с десетилетия напред “машината Антикитера” е основателно считана за едно от най-великите научни открития.

Най-древният компютър – Машината Антикитера

Източник: greekreporter.com

4 коментара

  1. Здравейте. Как да отида до острова, ферибот – откъде и какво е разписанието. Благодаря предварително.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*