Билет срещу пластмасови бутилки

В Пекин вече плащат билетите за метро с пластмасови бутилки

В усилията си да предпазят околната среда, градските власти в Пекин стимулират гражданите да връщат пластмасовите си бутилки за рециклиране. За тази цел специални вендинг-машини са инсталирани в станциите на метрото през последните години. Тези машини приемат пластмасови бутилки от вода като начин на плащане за билет. След като се постави в машината бутилката първо се сканира. Според качеството на пластмасата се калкулира съответната стойност, която е между 0,05 и 0,15 USD. В замяна машината издава кредит за обществения транспорт или допълнителни минути за мобилни телефони.

Връщаш бутилка – получаваш билет

Повечето машини са поставени на най-посещаваните туристически атракции в Пекин като Храмът на Небето, посещаван от 60 000 туриста дневно.

Опитът в Австралия

Една такава машина събира до 3 000 бутилки

Същата концепция използват и вендинг-машините в Австралия където на 01.12.2017 г. стартира най-голямата кампания за рециклиране на пластмасови бутилки. Там основният проблем е огромното количество пластмасови бутилки, които се изхвърлят – 160 млн. годишно само в най-големия щат – Нов Южен Уелс /New South Wales/. За тази цел машините работят на противополжния принцип на обикновените вендинг устройства. Те приемат амбалажа (пластмасови бутилки или алуминиеви кенове) като срещу това Вие получавате кредит за 0,10 USD. Особеното при тях е, че те могат да побират 3 000 бутилки като веднага след приемането им ги смачкват. Събраните кредити /суми/ може да ползвате за ваучери за храна, билети за най-известното в света Новогодишно парти или за билети за автобус. Досега в Австралия са изградени 500 такива точки за събиране на пластмасовите бутилки по схемата “Return and Earn” /изхвърли и спечели/.

Очаквани ефекти за 20-годишен период:

  • 1,5 млрд по-малко бутилки ще бъдат изхвърлени на публични места
  • 11 млрд по-малко бутилки ще бъдат изхвърлени на сметищата
  • 12,6 млрд повече бутилки ще бъдат рециклирани

Целта на програмата “Return and Earn” е да намали броят на нерециклираните бутилки с 40% до 2020 г. в щата Нов Южен Уелс.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*