Чудни цветове по върховете на остров Крит

Пустинният вятър създаде невероятна природна картина на о-в Крит. Снимка: Фейсбук/Irene Kalaitzaki

Силните ветрове, които духаха в Гърция през последните няколко дни създадоха рядко и уникално явление на остров Крит. Причината е, че те донесоха огромни количества прах от пустинята Сахара.

Пустинният прах и снегът, който покрива планините на гръцкия остров Крит, създадоха уникална палитра от цветове. Красивите розови и оранжеви цветни оттенъци са в резултат на южните ветрове, идващи от Африка.

Снежните върхове на планините, включително и Левка Ори, сякаш улавят огромно количество африкански пясък и прах. Те са били транспортирани в горните слоеве на атмосферата от Сахара.

Това е довело до създаването на розово-оранжев слой от фин пясък и прах върху снега, който падна през последните няколко бури, които наскоро преминаха през Гърция.

Според метеоролозите това явление не е необичайно, но не е и съвсем обичайно и представя спираща дъха гледка към зрителите.

Красивото явление обаче може да има зловеща страна. Поради по-тъмния си цвят пясъкът може да причини по-бързо топене на снега на планините на Крит, отколкото е нормално. Това може дори да предизвика локално наводнение, защото водата в резултат от топенето няма да има време да се абсорбира от почвата.

Това може да е интересно за Вас:

Ако това е интересно за Вас, поделете статията с Вашите приятели!

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*