Ще има ли земетресение в Гърция до 2 месеца?

Ще се сбъдне ли прогнозата за земетресение в Гърция до два месеца.

Миналата седмица между гръцките сеизмолози избухнаха жестоки дебати. Причината е прогноза, че през следващите два месеца вероятно ще се случи земетресение в Гърция с размер 6 по скалата на Рихтер. Смята се, че най-вероятно е това да се случи в западната част на страната.

Прогнозата за потенциалния земетръс е направена от Акис Целентис, директор на Геодинамичния институт на обсерваторията в Атина.

Целентис каза, че има “80% шанс” за земетресение в Гърция с магнитуд 6 по скалата на Рихтер през следващите два месеца в района на Превеза.

В същото време неговият екип за прогнозиране на земетресенията, наречен „VAN“ твърди, че е предсказал земетресението край Превеза в Йонийско море миналия вторник.

Въпреки това, Герасимос Пападопулос, сеизмолог и член на Специалния научен комитет за оценка на сеизмичния риск, повдигна съмнения относно прозгнозата на Целентис. Той заяви, че тя обхваща половината от Гърция.

“Прогнозата на Целентис е неясна. Не може да се вземат мерки против земетресение в Гърция прогнозирано за половината от страната“, обясни Пападопулос в интервю за новинарския сайт Newsit.

Изявлението на Целентис стана обект на критика и на председателя на Организацията за планиране и защита на земетресенията Ефтимиос Леккас.

В изказване пред интервюиращите на ANT1 миналия четвъртък сутринта, Лекас описа предсказанието на Целентис за възможността за голямо земетресение като „престъпна безотговорност“.

Леккас подчерта, че “държавата е готова да се справи с голямо земетресение, но не знаем кога ще се случи”.

Председателят на организацията за планиране на земетресенията призова гражданите да не обръщат внимание на това, което той нарича “безотговорни прогнози”.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*