Първа християнска църква в Истанбул

Сирийска християнска църква
Сирийска християнска църква

Турските власти са дали разрешение за строеж да първата християнска църква в Истанбул от 1923 г. насам, според турския всекидневник Хюриет.

Бюлент Керимоглу, кметът на община Бакъркьой /един от големите квартали на Истанбул/, съобщи новината пред журналисти на 08.01.2019 г. Той заяви, че документите за строежа са внесени в общината и е издадено разрешително. Информацията беше разпространена по време на срещата на Керимоглу с Юсуф Четин, митрополит на Сирийската християнска църква за Истанбул и Анкара.

Сирийските християни са група вярващи с произход древна Месопотамия. Техният език е Арамаик / Aramaic/ е един от най-древните езици в историята. Тяхната църква се нарича още сиро-православна.

Строежът на църквата ще отнеме около две години, според Керимоглу. След построяването й тя ще служи на около 17 000 сирийски православни. Църквата ще побира около 700 човека.
Митрополит Четин заяви, че: „въпреки различията в религиите сърцето на всеки един от нас бие за Турция.” И добави: „Ние сме горди, че живеем под турски флаг в тази страна.”

През 2015 г. Ахмет Дивитоглу, тогавашния министър-председател, даде зелена светлина за построяването на първата християнска църква в Истанбул. Засега сирийските православни имат само една църква в цяла Турция.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*