Brexit и туризмът в Европа

Brexit и туризмът в Европа
Brexit и туризмът в Европа

Разделянето на Обединеното кралство с Европа ще определено ще повлияе на туризма в Европа

Гласуването на Brexit от Британския парламент трябваше да се състои на 11.12.2018 г., но беше отложено. Това поставя един основен въпрос: Ще остане ли Кралството в Европейския съюз ? Ако се радели със съюза това ще повлияе сериозно на европейския туризъм. Още повече, че Великобритания е един от основните туристически пазари ?

Британците са една от най-пътуващата нация в Европа със 120 милиона нощувки извън страната. Основната маса туристи от Острова посещават страните от Средиземноморието. През 2016 г. напр. само в Малта са реализирани 2,8 милиона нощувки от британски граждани. Това е много повече от нощувките реализирани от немци и италианци, които са съответно на второ и трето място. Авио линиите между Великобритания и Малта са едни от най-натоварените и в случай на Brexit биха оказали голяма въздействие върху туристическия бизнес между двете страни. 

Испанския министър на туризма Изабел Оливер съобщи миналата седмица, че въпреки спада на британската лира записванията на туристи от Велкобритания не са отбелязали сериозни отклонения. Но испанските експерти предупреждават, че ситуацията може да се промени много бързо. Загрижеността им е основателна, тъй като британците са структуроопределящ пазар за Испания.

Кипър отбеляза повече от 5,3 милиона нощувки от Обединеното кралство през 2016 г, следван от Русия с около 4,3 милиона нощувки. Освен с туризма Великобритания оказва влияние върху икономиката на Кипър със своята военна база с повече от 3 000 военнослужещи.

Друга Средиземноморска страна, която би била засегната от Brexit е Гърция. През 2017 г. тя е регистрирала 14,2 % нощувки от британски туристи.

В дългосрочен план е трудно да бъде прогнозирано влиянието на Brexit върху туризма в Европа, но паунда вече беше повлиян като отбеляза спад спрямо еврото.

Благодарение на ниския курс на британската лира, цените на хотелите в Лондон са доста конкурентни за чужденците. В резултат чуждите туристите в Лондон са похарчили 3,2 милиарда евро през август 2017 г., което е увеличение с 3% в сравнение с август 2016 г.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*