Кои са най-важните въпроси за ваксината на AstraZeneca?

Европейският съюз предупреди, че може да забрани износа на ваксини, произведени в Европа. Той се бори да ускори процеса на ваксиниране.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви пред AstraZeneca. “Първо изпълнявате своята част от сделката към Европа, след това започвате да доставяте в други страни.”

Къде се прави ваксината AstraZeneca?

Ваксината Oxford-AstraZeneca се произвежда в Обединеното кралство на два обекта: в Оксфорд и Кийл. Друг клон в Wrexham поставя ваксината във флакони и я пакетира за разпространение.

Великобритания е поръчала 100 милиона дози. Почти всички ще идват от Великобритания, но 10 милиона дози се произвеждат от Института за серум в Индия.

Половината от тях вече са получени, като половината са задържани поради закъснения.

ЕС е поръчал 400 милиона дози от ваксината Oxford-AstraZeneca.

Компанията казва, че доставките идват главно от САЩ и отчасти в Сенефе в Белгия. AstraZeneca работи с доставчици в 15 страни за производството на ваксината.

Очаква се Лайден, Холандия, да произвежда ваксини както за ЕС, така и за Обединеното кралство.

AstraZeneca потвърди, че Обединеното кралство не е получавало ваксини или компоненти от ЕС. Освен една “малка” партида от завода в Лайден.

Кой финансира ваксината AstraZeneca?

Както подсказва името, ваксината Oxford-AstraZeneca е финансирана главно от университета и фармацевтичната компания.

Изследването също така получи финансиране от правителството на Обединеното кралство в размер на 65,5 милиона британски лири.

Имало е и друга инвестиция. Говорителят на Университета в Оксфорд обаче заяви, че е трудно да се разбере от кого поради начина, по който се финансират научните изследвания.

Защо ЕС е недоволен от AstraZeneca?

През януари AstraZeneca заяви, че ще трябва да намали броя на дозите, които може да достави на ЕС. Тя обвинява за това забавянето на производството в Белгия и Холандия.

Това предизвика критики от страна на ЕС.

AstraZeneca заяви, че нейното споразумение с ЕС дава възможност за доставка на Европа от производители в Обединеното кралство, но само след като Великобритания има достатъчно доставки.

Пълните подробности за сделките на компанията с Великобритания и ЕС не са публикувани. Но анализът от уебсайта Politico посочва клауза в договора на Обединеното кралство. Тя гласи, че правителството „може да прекрати сделката и да се позове на клаузи за наказание“, ако има забавяне на доставките.

Според Politico ЕС се отказа от правото си да съди компанията в случай на забавяне на доставката. Европейската комисия казва, че сега участва в “механизъм за спорове” с компанията.

Изчерпват ли се дозите на AstraZeneca в ЕС?

Не – всъщност страните от ЕС съобщават за стотици хиляди неизползвани дози поради спад в общественото доверие във ваксината.

Защо ЕС е отправил предупреждение към Обединеното кралство за ваксините?

Франция и Германия са използвали само около половината от дозите на AstraZeneca, които са получили, според Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията (ECDC).

Към 22 март Франция е разпределила 1,4 милиона от 2,7 милиона налични дози, докато Германия е получила 3,4 милиона, но е използвала само 1,8 милиона. Холандия е използвала само 38% от своите доставки.

В повечето други страни от ЕС делът на неизползваните ваксини срещу AstraZeneca е много по-висок от дела на неизползваните проби от Pfizer.

А другите ваксини?

Pfizer се произвежда предимно в Puurs в Белгия, а производствената площадка е създадена и в германския град Марбург.

Великобритания е поръчала 40 милиона дози. Компанията казва, че тези доставки са в ход, но не коментира дали те могат да бъдат засегнати от забрана за износ от ЕС.

В Европа ваксината Moderna се произвежда в Швейцария и се поставя във флакони в Испания . Великобритания е поръчала 17 милиона дози.

Janssen се произвежда в Холандия. Великобритания е поръчала 30 милиона дози.

Ваксините могат да се произвеждат на едно място, но „напълнени и завършени“ – поставени във флакони и подготвени за износ – на друго място.

А някои компоненти, използвани за направата на ваксината, могат да бъдат произведени на още едно място. Например британска компания Croda, доставя компонент на Pfizer, за да направи ваксината си.

Липидните компоненти – мастните молекули, използвани за обхващане на крехкия генетичен материал на вируса и транспортирането му в тялото – са в сравнителен недостиг, според научната компания Airfinity.

Може ли ЕС да забрани износа на ваксини?

ЕС наложи контрол върху износа на коронавирусни ваксини в края на януари. Мерките ще бъдат въведени до края на юни.

Те бяха използвани за първи път през март, за да се спре пратката от 250 000 дози ваксина AstraZeneca от Италия до Австралия.

В четвъртък, 25.03.2021 г. лидерите на ЕС ще обсъдят допълнителни мерки, които, ако бъдат договорени, могат да спрат износа на ваксини за Обединеното кралство.

Според Европейската комисия 10,9 милиона ваксини (Pfizer), произведени в ЕС, са били изнесени за Обединеното кралство.

Правителството на Обединеното кралство не успя да потвърди дали някакви ваксини са доставени по друг начин, но настоява, че забраната не е въведена.

Борис Джонсън заяви: „Успокоен съм от разговорите с партньорите от ЕС през последните няколко месеца, и особено от факта, че те не искат да виждат нови блокади“.

Източник – bbc.com

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*