COVID-19: Летните ваканции под заплаха?

Летните ваканции на британците под въпрос?

Британците казаха „не можем да бъдем слепи“ за нарастващите случаи в чужбина. Има опасения, че варианти, внесени от Европа, могат да навредят на успеха на програмата за ваксинация в Обединеното кралство.

Летните ваканции може да са под заплаха поради скокове в случаите на коронавирус в чужбина, за които британците биват предупредени: „Не можем да сме глухи и слепи за случващото се извън Обединеното кралство.“

В разговор със Софи Ридж в неделя министърът на отбраната Бен Уолъс заяви, че “не можем да изложим на риск печалбите от нашата кампания за ваксинация”.

„Ако трябва да сме безразсъдни по някакъв начин и да внесем нови варианти на вируса, които крият рискове, какво биха казали хората за това?“ той добави.

“Имаме добра посока, стигаме до крайната цел и мисля, че трябва да се уверим, че ще запазим това на всяка цена.”

Бившият министър Стив Бейкър – който е част от нарастващия бунт на тори, който се бори срещу удължаването на извънредните мерки в страната до октомври – се съгласи да бъде предпазлив.

“Има много добър случай да го разгледаме и да кажем, че поради ситуацията в други страни правителството трябва да вземе много внимателно решение” каза той пред SROS.

Г-н Бейкър добави, че смята, че е “неизбежно” ще се възприеме различен подход към международните пътувания в сравнение с вътрешната ситуация.

„Очаквам, ако нашата програма за ваксинация върви с това темпо и хората са в безопасност, тъй като са били ваксинирани, тогава те би трябвало да могат да пътуват, но също така … Ще запазя малко позицията си, за да разгледам действително данните като то се появява. “

Въпреки това продължава да се упражнява натиск върху правителството да разреши чуждестранни пътувания с цел почивка, въпреки опасенията от внос на трета вълна от коронавирус от Европа.

Понастоящем британците нямат право да напускат страната, освен ако пътуването им не е под ограничен списък с изключения и всички пристигащи трябва да се изолират, като тези, идващи от високорискови страни, се изолират в хотелите.

Торийските политици са сред онези, които призовават за облекчаване на тези ограничения, като бившият министър Дезмънд Суейн каза: “Целият смисъл на успешната кампания за ваксини е, че ние искаме да се възползваме от нея.”

Великобритания е дала първа доза от коронавирусната ваксина на 51% от приблизително 52,7 милиона възрастни – една от най-успешните програми за ваксинация срещу COVID-19.

Този успех, заедно със заключването, означава спад в смъртните случаи и случаите във Великобритания, като 96 смъртни случая в рамките на 28 дни след положителен тест са отчетени в събота и още 5587 случая.

Г-н Суейн каза: „Не трябва да забравяме огромните икономически разходи, свързани с продължаването на блокирането с всеки следващ ден.

“Смятам, че имаме излишък на предпазливост и недостатъчно чувство за спешност относно щетите.”

Хю Мериман, председател на комитета за избор на транспорт, каза: „Предвид успеха на въвеждането на ваксини във Великобритания, от съществено значение е да държим твърдо на датите си и да даваме дивидент под формата на международни летни пътувания.

„Това ще даде възможност на всички да се справят и ще помогне за запазването на работните места в туристическата индустрия.“

Бившият министър на кабинета Дейвид Дейвис подкрепи “интелигентно блокиране на страни, които се намират в третата вълна”, вместо да разширява общата забрана за пътувания в чужбина.

Той добави: “Използвате паспорти за ваксинация, плюс тестване, плюс карантина, плюс абсолютни блокове за страните с висок риск. Това е набор от неща, които трябва да използваме.”

Секретарят по транспорта Грант Шапс заяви, че е загрижен от развитието в Европа, където нивото на заразяване нараства и много страни засилват ограниченията.

Франция отбелязва най-големия си еднодневен скок в случаите от ноември насам, Германия казва, че инфекциите нарастват експоненциално, а Италия миналата седмица стана третата страна в Европа, надхвърлила 100 000 смъртни случая.

Има опасения, че ниските нива на ваксинация в целия блок могат да доведат до нови варианти, способни да избегнат ваксините, които иначе биха запазили безопасността на повечето уязвими хора във Великобритания.

Правителствената работна група трябва да информира министър-председателя на 12 април за възможностите за възобновяване на чуждестранни пътувания, но изглежда вероятно лятната ваканция в чужбина тази година да бъде отменена.

Професор Майк Тилдесли, член на групата за научно пандемично грипно моделиране, която се отчита в правителствената Научно-консултативна група за извънредни ситуации (SAGE), заяви пред BBC Radio в събота: „Международното пътуване това лято за обикновения летовник, за съжаление мисля, че е малко вероятно.

“Ние сме изложени на реален риск, ако започнем да имаме много хора, които отиват в чужбина през юли, например, и август, поради възможността да върнем повече от тези нови варианти в страната.”

Европейската програма за ваксинация беше вяла дори преди тридневна пауза в употребата на ваксината Оксфорд-АстраЗенека миналата седмица поради опасенията, че тя може да бъде свързана с кръвни съсиреци.

Ваксината е обявена за “безопасна и ефективна” от европейския регулаторен орган по лекарствата, но забавянето, както и проблемите с доставките и първоначалното нежелание на някои лидери да подкрепят ваксината AstraZeneca, взеха своето влияние върху ваксинацията в ЕС.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*