Тунелът на Илон Мъск “отваря”

Тунелът на Елън Мъск
Тунелът на Елън Мъск

Тунелът на Илон Мъск ще бъде тестван на 22.12.2018 г. в 6:00 ч. сутринта наше време. Ще се пътува с 250 км/ч.

Високоскоростният тунел на Илон Мъск е замислен съвсем случайно от собственика на Спейс Екс / Space X/. Това става на 17.12.2016 г. когато Елън пътува в трафика на Лос Анджелис. Тогава, изнервен от трафика, той пише в Twitter: “Трафикът ме подлудява. Ще направя тунелопробивна машина и ще започна да копая…”

Този тип машини се използват за строеж на тунели с формата на тръба. Подобна техника е използвана в Лондон. За 3 години, от 2012 до 2015 г., дългата 150 м машина е прокопала 21 км за да свърже под земя Източен Лондон със Западен Лондон. Приблизителната стойност на пробивната машина е 10 млн USD и се нуждае от 20 човека обслужващ персонал за 24-часов работен режим.

Прототип на тунелопробивна машина

Къде ще се тества тунелът на Илон Мъск

Утре сутринта в 6:00 ч. българско време ще се проведе високоскоростен тест на тунелът на Елън Мъск. Прототипът на тунела е построен в Хоутърн, Калифорния /Hawthern, California/ и се намира на около 3,5 км от централата на Спейс Екс /Space X/. Дължината на прототипа е около 2 250 м. Превозните средства са автомобили със собствено захранване и специални колела. Първоначалната идея е била придвижването да става с електромобили захранвани на принципа на метрото, но впоследствие се оказва, че окончателният вариант е по-изгоден. Тестът ще може да се наблюдава на живо от тук

Първоначалният тест на тунела на Мъск със скорост ок. 90 км/ч

Какво е бъдещето ?

Крайната цел на Илон Мъск е т.нар. Hyperloop, тунел с възможност в него да се пътува със скорост ок. 960 км/ч., т.е. близка до тази на звука. В бъдеще такива тунели ще свързват Вашингтон с Ню Йорк като разстоянието между тях /328 км/ ще се преодолява за 29 мин. и Лос Анджелис със Сан Франциско като разстоянието от 559 км ще се преодолява за 36 мин.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*