Забележителният ръст на туризма в Турция продължава

Все повече семейства посещават Турция. Това е знак, че дестинацията е сигурна

Турция

Забележителният ръст на туризма в Турция започнал през 2017 и 2018 г. продължава и през 2019 г. Такива са анализите и прогнозите на водещите немски и английски туроператори.
Страната отбеляза бум в броя на посещенията през 2018 г. – над 47 милиона туристи! Това е ръст от над 22% спрямо 2017 г. и надхвърля най-добрите резултати постигнати някога. Така Турция отново е на първо място в Европа по растеж на пристигнали туристи. Данните са на Европейската комисия за пътувания.
„Ако се приеме, че като цяло, пристиганията в Турция през 2018 г. ще надхвърлят 47 милиона то това ще отбележи нов рекорд за дестинацията относно туристически пристигания, които никога преди не са надхвърлили 40 милиона”, заяви ЕКП в доклада си.

Интересното е, че макар Турция да е на пътя на възстановяване след опита за преврат през 2016 г. и няколкото терористични атаки, броят на туристите от ключови пазари като Обединеното кралство и Германия все още е по-нисък от пиковите си нива. Ръстът от 2017 г. също леко намаля.

Туроператорите като TUI Group и Thomas Cook се завърнаха в Турция през последните две години. Основната причина е, че това е много по-евтина дестинация в сравнение с тези в Западното Средиземноморие.

Други причини за очаквания ръст през 2019 г. са ниския обменен курс на турската лира, усещането за подобрена безопасност както и масираната маркетингова кампания от страна на турската държава.

TUI Group и Thomas Cook отбелязват факта, че все повече семейства посещават Турция. Това е чудесен знак. Когато семействата посещават определена дестинация, то това означава, че дестинацията се възприема като сигурна.

Вашата почивка в Турция може да изберете от предложенията на Амигос Травел. Разгледайте ги.

Други туристически дестинации

Досега някои страни като България, Гърция, Испания и Португалия бяха облагодетелствани от нестабилността в Турция. Сега обаче тенденцията се обръща. Международният ръст на туризма в Испания спадна до 0,7%, а в Португалия – до 0,2%. Цифрите покриват само първите 11 месеца на 2018 г. България отбелязва ръст от 6,8%, но той се дължи най-вече на “евтини” пазари като Чехия, Полша и Словакия. Съществен обаче е спадът на руски туристи/-9%/, които отново се завръщат в любимата си Турция.

След Турция следващите най-високи нива на растеж са от Сърбия (+14,7%), Малта (+ 14,5%), Черна гора (+ 14%) и Латвия (+ 10,1%).

Обединеното кралство е с най-лошо представяне – намаление с 5,3% – отчасти благодарение на впечатляващите си резултати през 2017 г. Този резултат обаче обхваща само първите девет месеца на годината.

Най-голям ръст на немски туристи има в Черна Гора /75%/, Гърция и Турция са с еднакъв ръст 25%. В България немските туристи бележат ръст 1,5%.

Туристите от Холандия, които са посетили Турция са с ръст 28% , а посещенията в Словения са се увеличили с 39%. България са предпочели 5% повече холандски туристи в сравнение с 2017 г.

Най-голям ръст в броя на туристи от Обединеното кралство се забелязва в Черна гора /58%/, Турция /36%/ и България /20%/.

Руските туристи отбелязват най-голям ръст в посещенията си в Малта /39,6%/, Турция /28%/и Исландия /22%/. Най-голям спад на руски туристи е имало във Великобритания /-20%/, Гърция/-18%/ и България /-8%/.

Според доклада на ЕКП “По-развитите дестинации трудно могат да поддържат по-високи темпове на растеж в сравнение с развиващите се.”

Процъфтяващата туристическа индустрия в Исландия изглежда, че се “охлажда”, като растежът намалява до 5,5% през 2018 г.

Европа се възражда като туристическа дестинация

Като цяло, доверието към Европа като туристическа дестинация се възражда, след като през последните 12 месеца е имало по-малко проблеми, свързани с тероризма. Ръстът на посещенията на туристи от други континенти е 6% в сравнение с 2017 г.

Освен това по-малко посещаваните дестинации се превръщат в магнити за пътници, които искат да „направят нещо, което не правят другите хора“. Те могат да бъдат едни от първите, които посещават непопулярни места. След това с гордост могат да публикуват в социалните медии и да кажат на приятелите си.

Препоръчани статии

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*