Над 9 млн. чуждестранни туристи през 2018 г. у нас

Защо се хвалим само с броя на чуждестранните туристи? А българите?

Рекорден брой чужди туристи са посетили България през 2018 г. – над 9 млн. с приходи 7,2 млрд. лв., заяви на 23.01.2019 г. по БТВ министър Ангелкова. Това, според нея, е признак за устойчиво развитие на туризма в България с ръст 6,6% през 2018 г. в сравнение с предходната година. Данните не са окончателни.

През 2019 г. фокусът ще бъде насочен към вътрешният туризъм и инвестициите в туризма. Крайната цел е развитие на България като целогодишна туристическа дестинация.

По повод разрушаването на дюните в района на къмпинг „Смокиня“ министър Ангелкова бе категорична, че превенцията срещу подобни вандалски актове ще продължи и контролът ще е безкомпромисен. Независимо от режима на собственост, в Закона за защитените територии е записано, че дюните трябва да бъдат опазвани от всички.

Тя благодари на всички институции, които реагираха светкавично и взеха необходимите мерки, и обеща още по-засилен контрол. Министерството вече е сформирало свои мобилни екипи, които ще правят мониторинг на Черноморието целогодишно, а не само през лятото.

Интересн е прочитът на министъра относно развитието на зимния туризъм и по-точно коментарът, че:”…е важно да се развива не само Банско, но и Боровец и Пампорово”. Дали тя не загатна, че досега фокусът на държавата е бил само върху развитието на Банско? В такъв случай следва логичния въпрос “Защо? и Кой е позволил това?”. При всички случаи ще бъде важно как ще се стимулира туризма в двата курорта. И кога ще започне този процес.

Коментар на екипът на TourNews.info

По повод развитието на вътрешния туризъм коментарът ни е следният: Защо чак сега министерството се загрижи за вътрешния туризъм? Във всички интервюта, коментари и статистики се обръща основно внимание на чуждестранните туристи. Вярно е, че по този начин се осъществява износ на туристически продукт. Но българският пазар е най-устойчив и с най-висока средна цена, което го прави изключително конкурентен на чуждите пазари.

Защо в стратегиите досега не бяха поставени цели за увеличаване на броя на българските туристи в морските и планинските курорти? И кои са причините българите да се чувстват като чужденци в собствената си страна? Защо масово хотелиерите предпочитат да предоставят огромни контингенти на чужди туроператори, а с българите да “пълнят дупките” в сезона с “Last Minute” оферти?

Качество на предоставяните услуги

Крайно време е да се отчита не само броя на туристите и приходите, които са реализирани. Трябва да се създаде показател, който да следи за качеството на предоставяните услуги. Категоризацията на хотелите отдавна не е гаранция за качество. Защото не е необходимо един хотел само формално да отговаря на изискванията поставени в закона за да придобие и да запазва съответната категория. Трябва да се осъществява текущ контрол по отношение на чистота /на стаи, общи площи, бельо/, качество на продуктите, униформи на пресонала, спазване на основни правила при обслужване на гостите и т.н. и т.н.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*