2-ри юни – Денят на Ботев

2-ри юни - Денят на Ботев
На 2-ри юни почитаме загиналите за свободата и независимостта на България

Как Пловдив ще почете 2-ри юни – Денят на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България

С поклонение, отдаване на почести и полагане на венци и цветя, в Пловдив ще бъде почетен Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България – 2 юни.
Церемонията ще се проведе на 02.06.2019 г., неделя, от 11.30 часа пред паметника на Христо Ботев в Цар Симеоновата градина. В нея ще вземат участие Военен духов оркестър, представителен взвод и венценосци. Слово ще произнесе Антон Баев, удостоен с традиционната Награда „Пловдив“ в Раздел „Художествена литература“ за ярки постижения в културния живот на града, реализирани през предходната година. Водещ е Златко Павлов.

Денят на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България се чества всяка година в България в деня на смъртта на поета и революционер Христо Ботев (2 юни 1876 г.) За първи път се отбелязва във Враца и Пловдив през 1884 г. Официално се чества от 1901 г., когато на тържествата на връх Вола (Околчица) присъстват Ботеви четници. На 2 юни 1948 г. точно в 12 часа е даден първият сигнал за едноминутно мълчание в цялата страна.

Програма за честването

ДАТА:  2 юни 2019 г., неделя

ЧАС:  11.30

МЯСТО:  Паметник на Христо Ботев в Цар Симеоновата градина

ТЕХНИЧЕСКО ОБЕЗПЕЧАВАНЕ: озвучаване, венци, цветя

УЧАСТВАТ: Военен духов оркестър, представителен взвод, венценосци

ВОДЕЩ:  Златко Павлов

СЛОВО: Антон Баев – удостоен с традиционната Награда „Пловдив“ в Раздел „Художествена литература“ за ярки постижения в културния живот на града, реализирани през предходната година.

ПРИСЪСТВАТ: Народни представители, Кметът на Община Пловдив, Областният управител на област Пловдив, Председателят на Общински съвет – Пловдив, представители от Областната администрация, зам.-кметове, районни кметове и представители от общинската администрация,  общински съветници, Обществения посредник на община Пловдив, Командването на Пловдивския гарнизон, представители на армията, Българската православна църква, политически и обществени организации, граждани и медии.

Още публикации за » България

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*