Световен уелнес ден – 08.06.2019

Световен ден на здравословния начин на живот
Световен ден на здравословния начин на живот

Събота, 8 юни 2019 г. ще отбележи осмия годишен Световен ден на здравословния начин на живот /Global Wellness Day/ или GWD.

Световният ден на здравословния начин на живот се отбелязва всяка година през втората събота на месец юни.

Хиляди места по света – включително хотелски и спа вериги, фитнес центрове, йога студиа, асоциации, фондации и известните личности – ще празнуват този ден с здравни и уелнес дейности за широката общественост.

Мотото за 2019 г. е „Един ден, може да промени целия ви живот!”. Темата за Световния ден на здравословния начин на живо 2019 е уелнес общността и децата. Целите са: да се увеличат добрите дела и да се намали световната депресия.

Идеята

Идеята на основателя на този ден Белгин Аксой е вдъхновила международна мрежа от известни личности, подръжници на идеята, правителствени и неправителствени организации да организират безплатни уелнес събития по целия свят. Нови страни, които участват в събитието тази година, включват Каймановите острови, Китай, Перу, Кения, Зимбабве и Доминиканската република.

„Отиваме на училище от двегодишна възраст, надявайки се, че образователната система ще ни помогне да се подготвим за нашето бъдеще“, казва Аксой, „но никой не ни учи как да живеем, как да дишаме, как да бъдем съзнателни и как да обичаме себе си, тъй като това са съществени неща, за да бъдем щастливи възрастни в бъдеще.

„В епоха, в която световната потребителска култура най-много вреди на концепцията за детството децата се оказват нещастни и неудовлетворени”, продължава Аксой, „ние искаме да насърчаваме децата да интегрират ежедневието си в живота си и да продължават с тези практики през целия си живот. “

Честванията, планирани за GWD, варират от цели градове до хотели и обществени центрове, предлагащи допълващи дейности от пешеходни до етно танцови церемонии, от Тай Чи до цифрови семинари за детоксикации.

Как се отбелязва Световния ден на здравословния начин на живот в някои страни:

Бразилия

Тази година целта на екипа на GWD е да привлече вниманието с редица дейности като внимателно ходене, воден маратон, семинари за осведоменост за рециклиране, експериментални уроци по готвене с известен диетолог, лекции по дигитален детокс психолози и семинар за по-добри техники за сън.

Обединеното кралство

Предвиждат се широкообхватни йога събития в Норфолк, Девън и Корнуол. В инициативите ще се включат известни личности в Обединеното кралство като актьора Дани Джон-Жуле, певицата и водещия Рейчъл Стивънс, актрисата Тамзин Грейг и радио-водещият Гидиън Коу. Учениците от Университета в Дерби ще празнуват с ходене, тай-чи и йога дейности в колежа.

Унгария

Проявите на GWD ще се проведат в 12 града и 30 места, като се фокусира върху уелнес лайфстайл, здравословно хранене през 2019 г. Основното събитие ще се проведе в градския парк на Будапеща с цел да се постави рекорд за Гинес за най-масово събитие включващо дейности като фитнес-тренировка за възрастни, аеробика и йога. Международният уелнес институт ще проведе семинари за „уелнес движение”, ползите от термалните вани в Будапеща, фитнес тенденции, ароматерапия, активни съставки в красотата и детското хранене. Други места, на които ще се проведат събития в Унгария, са Four Seasons Hotel Budapest, Aria Hotel Budapest, InterContinental Hotel Будапеща, Kempinski Spa Будапеща, Gellert Bath Будапеща, Mandala day Spa Budapest и Mandala Spiritual Bath Будапеща, както и много други.

Мексико

През тази година в Мексико ще се проведат четири големи тържества в Сан Мигел де Аленде, Сан Луис Потоси, Текате – дом на Ранчо Ла Пуерта – и Пацкуаро. Тазгодишният празник в Текате ще бъде в историческия обществен парк на Текате „Parque Migule Hidalgo“, който се намира в сърцето на града. Очаква се над 5 000 човека да се включят в някои от следните дейности: за здравословни готварски семинари, zumba, йога, както и забавно разнообразие от игри и дейности за деца, танци, изкуства и занаятчийски работилници, показващи мексиканската култура. В Сан Луис Потоси ще се проведе целодневно събитие с участието на Fit Camp, семинар за концентрация, медитация и йога.

Сърбия

Главното събитие на GWD ще се проведе в Sijarina Spa в Medvedja. Община Медведжа ще организира дейности за всички възрасти, включително фитнес сесии, съвети за хранене, посещение на домове за възрастни хора в отдалечени райони и семинари за негативния ефект на технологиите (Digital Detox). Ще се проведат и вътрешни и външни дейности, включващи баскетбол, етно танци, гимнастика, туристически обиколки и ритуал за пиене на водата „Sijerina spa water”.

Холандия

Планира се поредица от събития за деца и възрастни: посещения на домове за възрастни хора, посещения на началните училища, масажи на открито, дейности за уелнес за всички в хотелските СПА центрове и семинари за уелнес.

Турция

Тази година събитието ще се проведе извън Истанбул, в Егейското крайбрежие на Турция в Кушадасъ, Love Beach. Празникът ще се проведе на плажа с йога, пилатес, зумба, кросфит, детски фитнес и целодневни забавления като семинари за правене на хвърчила. Световният ден на здравословния начин на живот ще обедини усилията си с местните начални училища, за да организира „Детска изложба за красота“ на 8 юни. Ще се проведе и 50-хиляден маратон, в който ще участват различни знаменитости, атлети и параолимпийски бегачи. В същото време ще се организират по-малки тържества в различни градове с подкрепата на марки като Park Hyatt, Radisson Blu Tuzla, Hilton Istanbul, Swissotel The Bosphorus, Mandarin Oriental, Four Seasons, Ciragan Palace Kempinski, Richmond Hotels, St. Реджис и много други.

Япония

Темата за тази година е „наслаждавай се“, с три области на фокус: Храна Shokuiku, Wellness на работното място и културни и исторически аспекти. Hilton Tokyo Bay ще предложи Уелнес меню, което включва здравословни ястия. Събитие Kids Karate ще се състои на Okinawa Karate Kaikan. Marriot Hotel Osaka, Хилтън Хотел Токио Бей, СПА Джаул в Hyatt Regency, Биологик Ричърш, Лулумон Атлетика, Шангри-Ла Токио, Мандарин Ориентал Токио, марка за спортни облекла – Asics, както и асоциации като Nihon Aesthetic Kyokai, Японска фондация за хранене, CIDESCO Nippon и Американската търговска камара в Окинава ще подкрепят GWD в Япония.

Испания

През 2019 г. GWD ще се празнува в 30 до 50 места в северните, южните райони, както и в Канарските и Балеарските острови. Стратегията този година е в празника да се включат най-голям брой организации в цяла Испания, включително правителствени, обществени и частни училища, спа центрове и уелнес центрове.

Русия

Тази година основният акцент на тържествата на GWD ще бъде в Москва в Първия образователен комплекс – колеж за терапевти по красота. Фокусирайки се върху уелнес за по-младите поколения, учениците и учителите ще проведат гимнастически сесии, майсторски класове по масаж и лекции по уелнес начин на живот за обществеността. В различни градове като Солнечногорск, Санкт Петербург, Екатеринбург, Сочи, Екатеринбург и Тюмен ще се проведат дейности с подкрепата на местните власти и общини, един от най-големите здравни и уелнес курорти “Ключи”, Технически колеж за услуги, Регионален медицински колеж, Уралско училище за масажни технологии, Западен Сибирски център за масажни технологии и много други.

Румъния

Румъния ще организира няколко уелнес дейности в спа и уелнес центрове, които се състоят от: Въведение в медитацията, дихателни упражнения, разходки в природата, стречинг, танци, зумба, мини-спа процедури, здравословно хранене и здравословни сън.

Това може би ще е интересно за Вас:

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*