Алтернативен туризъм

Алтернативен туризъм
Алтернативен туризъм

Ръста на алтернативен туризъм в България

По данни на Българската асоциация за алтернативен туризъм тази година се очаква ръст от 5-6% на алтернативния туризъм спрямо предходната година. Това съобщи пред БТА Любомир Попйорданов, председател на УС на асоциацията.

Според него България продължава да е невидима за света туристическа посока, но това може да се промени, ако правителството постави като приоритет разрастването на екологичния, алтернативния и авантюристичния туризъм. Стимулирането на тези туристически сегменти се нуждае от редица нормативни промени, сред които са ресорни наредби към законите за храните и здравето, които да облекчат производителите на семейни храни и занаятчиите, въвеждането на ясни стандарти при подготовката на планински водачи и отпадането на изискването, пенсионери, които стопанисват къщи за гости, да се третират от НАП като самоосигуряващи се лица.

Почивката в къщи за гости е предпочитан вариант от семейства със среден и над средния семеен бюджет за алтернативна ваканция за продължителни уикенди, събота-неделя или за лятна ваканция, според данни на Българската асоциация за алтернативен туризъм. От 2009 г. асоциацията издава сертификат “Зелена къща” за места за настаняване, пазещи природата, и до момента такъв документ притежават 30 къщи за гости, от общо близо 1 200. По новия Закон за туризма в тези къщи може да се сервира семейно приготвена храна. За предстоящите празници добрите зелени къщи вече са резервирани, допълни Любомир Попйорданов.


Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*