5 причини за да се възползваме от отстъпките за ранни резервации

5 причини за да резервираме рано

Има поне 5 причини за се възползваме от отстъпките за ранна резервация на лятна почивка. Да се възползваме ли от тях ? Кога е изгодно да резервираме ? Къде да резервираме и как ? За кого е подходящо ранното резервиране ? Ще загубим ли парите се, ако направим ранна резервация и след това се откажем ?

Това са само част от въпросите, които си задават желаещите да планират по-рано своята почивка.

Ранните резервации за лятна почивка са тези, които се извършват до един месец преди началото на летния туристически сезон. Те се предоставят както от български така и от чужди хотели. Този начин на резервиране е способ използван от хотелиерите от доста отдавна, но едва през последните няколко години придобива все повече популярност и сред българските туристи. Чрез предоставянето на атрактивни отстъпки собствениците на хотели гарантират една добра заетост на своите обекти. Същевременно те планират по-рано летния сезон и съответно анализират и предприемат мерки за т.нар. “уплътняване” на сезона. Отстъпките, които се предоставят започват от около 20-30% за резервиране през ноември и декември и постепенно се понижават до 10% за резервиране през март или април. Някои хотелиери прибягват до отстъпки за ранни резервации направени дори през месец май.

Трябва ли да сме сигурни в периода , в който искаме да почиваме за да направим ранна резервация ? – Това не е задължително, но е препоръчително. По-долу обясняваме защо.

Изгодно ли е ранното резервиране за туристите ? Разбира се. И то по няколко причини:

  1. Очевидно е, че при резервация направена през ноември или декември ще се спести немалка сума пари – около 20-30%. При средна цена 1 500 лв. за семейство за лятна почивка Вие ще спестите до 450 лв. !
  2. Ранните резервации няма да бъдат засегнати от т.нар. “стоп сейлс” /спиране на продажбите за даден период/, който хотелът евентуално може да обяви за избрания от Вас период. А спирането на продажбите е често срещан способ особено за активните летни месеци – юни, юли и август. През последните години заетостта на хотелите по българското Черноморие през тези месеци е 100%. Ясно е, че при отлагане на резервиране на почивката за по-късен етап е възможно да изберете хотел, в който все още има места, а не такъв, който Вие предпочитате, т.е. ще почивате в хотел по “принуда”, а не по избор. Тук е необходимо да си отговорим на въпроса: “Защо ли в този хотел все още има свободни места ?” и да потърсим колкото е възможно повече мнения за него.
  3. По време на действие на съответния процент отстъпка Вие може да промените периода си на престой като запазвате съответния процент отстъпка.
  4. Дори и да решите да промените периода си по-късно Вие все пак ще ползвате отстъпка, която е валидна към момента на промяната.
  5. Най-важното: Вие не губите внесените суми, ако решите да се откажете от резервацията си. При всяка резервация Вие получавате анулационни условия – било от хотелиера, било от туроператора. Съветваме Ви да ги четете внимателно. В тях са описани сроковете за анулация и неустойките, които се дължат, в случай, че тези срокове не се спазят.

Един съвет от нас: Възползвайте се от сигурни туроператори и то от такива, които не искат да заплатите цялата сума на веднъж.

И още един: Планирането на лятната почивка през зимния сезон непременно ще ни стопли в студените дни. Поне за малко. 🙂

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*