С руски туроператори на екскурзия в Сирия

Сирия не е само война
Сирия не е само война

Руски туроператори започнаха да организират екскурзии до Сирия, въпреки предупрежденията на властите за избягване на посещенията заради военните действия в страната.

Две компании започнаха да предлагат турове, които включват седем сирийски града и ливанската столица Бейрут, според редица руски медии.

Маршрутът на осемдневните обиколки включва столицата Дамаск, град Алепо и “булката на пустинята” – Роман Палмира.

Цената на обиколката започва от 1 950 щатски долара, което не включва самолетни билети, визови такси или застраховки.

Руската федерална агенция по туризъм издаде препоръка на всички туристически компании да спрат да предлагат пътувания до Сирия. От агенцията посъветваха руските туристи да избягват пътуванията до страната до “нормализиране на ситуацията”.

Въпреки това руският туроператор “Миракл” не е отменил планираното пътуване на 14 март 2020 г., според уебсайта на компанията.

Описанието на тура „Легенди на Средния изток“ предлага исторически места, които трябва да бъдат посетени, но не успява да предупреди бъдещите туристи за потенциалните опасности от посещението на страна по време на война.

Маршрутът е следния – Бейрут – Дамаск – Крак Де Шевалье – Палмира – Хама – Алеппо – Седна – Маалюля – Дамаск – Бейрут

Сирия е опустошена от осем годишен конфликт, след като мирното въстание срещу президента Башар Асад през 2011 г. се превърна в пълномащабна гражданска война.

Един от най-пострадалите от войната градове – Алепо

Ръководството за Lonely Planet описва страната като едно от най-опасните места на планетата. “Казано по-просто”, пише: “не можете да отидете. А ако можете, не трябва.”
„Луда“ идея

Това съобщение не е сплашило смелите руснаци, които са споделили в социалните медии решението си да посетят “екзотичната” туристическа дестинация.

“Страната е много интересна, но да отида там в момента е безумно”, написа един потребител на дискусионен форум Otzyv.ru.

Блогерът Belaruka1971 се пошегува в туитър, че “картечница и шлем ще бъдат връчени при влизане в страната”.

В друго саркастично изявление акаунтът в Twitter на медийния уебсайт Lenta.ru сподели снимка на войници с картечници в близост до военно превозно средство с надписа: „Това е Вашият трансфер до хотела“.

Но въпреки че идеята за посещение на Сирия може да изглежда безумна за мнозина, тя се оказа привлекателна за по-смелите туристи. През 2019 г. 334 руски туристи посетиха Сирия, според руския бизнес ежедневник „Комерсант“ – и това е три пъти повече, отколкото през 2018 г.

Експертът за Близкия изток Григорий Леонтиев оценява туристическия потенциал на Сирия за масов туризъм най-рано след две до три години. За момента, признава той, по-голямата част от интереса е от запалени туристи и блогъри.

Популярният блогър Иля Варламов е сред руснаците, посетили Сирия тази година. Той написа обширна публикация в блога за своите пътувания и логистиката на организиране на пътуването.

“Сирия не е просто война”, написа той. Има големи градове, древни руини, има дори курорти. Въпреки факта, че в продължение на много години страната е погълната от гражданска война, мирният живот продължава.”

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*