Пищно честване на Св. Спиридон в Стария Пловдив

Еснафски празник Св. Спиридон
Еснафски празник Св. Спиридон

На 12 декември 2019 г. (четвъртък) от 10.00 часа, Регионален етнографски музей – Пловдив, Регионална занаятчийска камара – Пловдив, Задругата на майсторите на народни художествени занаяти – Пловдив и клуб „Приятели на Регионален етнографски музей – Пловдив“ Ви канят на традиционния еснафски празник „Св. Спиридон“. В двора на музея ще бъде възпроизведен занаятчийският ритуал, празнуван още от епохата на Възраждането.

Денят на Св. Спиридон, който се почита като закрилник на грънчарите, керемидчиите, тухларите, обущарите, казанджиите и др., е известен в страната като „Денят на майсторите“.

В Пловдив по традиция Общото занаятчийско сдружение празнува на Св. Спиридон. Част от еснафския празник бил и традиционния обред, битуващ в средите на занаятчиите – въвеждането в майсторско звание. Празникът на еснафите се съпътствал от общоградски народни веселия.

Цялото шествие от празнично облечени занаятчии и граждани ще потегли под съпровода на гайда и тъпан към църквата „Св. Богородица“, където ще бъде отслужена тържествена литургия. След като се почерпят с осветеното Еснафско пендихаро (петохлебие) и коливо (варено жито) за здравето на всички живи и в памет на починалите майстори, всички ще се върнат в Етнографския музей. Там устабашията (най-старият и почитан майстор) ще извика кандидатите за майстори, ще държи напътствена реч и ще ги препаше през рамо с червен пояс. В миналото еснафът им подарявал скромен набор от инструменти, а устабашията ги плесвал по врата и изричал: „Стани като мен!“.

В чест на светеца покровител еснафът закупувал с общи средства жертвено мъжко животно, което се колело за курбан и се организирала обща трапеза. Денят завършвал с празничния зиафет (угощение), където майстори, калфи и чираци сядали на обща трапеза и се веселяли както подобава.

Програмата включва:

• Празнично шествие по улиците на Стария град и градската чаршия – 10:45 ч. (тръгване от двора на Регионален етнографски музей – Пловдив)

• Празнична литургия в църквата „Св. Богородица“– 11:30 ч.

• Посвещаване в майсторско звание (тестерлик) – връчване на майсторски свидетелства на новите майстори в музея – 12,30 ч.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*