Възможност за обучение на кадри в туризма

В помощ на усилията на туристическия бранш да предоставят все по-качествени туристически услуги, Министерството на туризма (МТ) съвместно с Министерството на труда и социалната политика (МТСП) създават възможност за предоставяне на обучения на кадри в туризма по някои от по-търсените професии като администратор, готвач, камериер, сервитьор, барман, туристически агент и др. Това е възможно посредством на съвместното споразумение между двете министерства от 20 септември 2018 г.

Обучението ще се предоставя от Държавно предприятие „Българо-германски център за професионално обучение“ (ДП БГЦПО), в специално оборудваните клонове за професии в областта на туризма – в гр. Царево и гр. Смолян. При необходимост обучения ще се провеждат и в останалите три клона в Плевен, Пазарджик и Стара Загора – в съответствие с наличната база за практическо обучение.

Кои са професиите определени за обучение ?

Към момента работодателите могат да заявят обучения за придобиване на професионална квалификация по следните професии:

  • Хотелиер, Администратор в хотелиерството, Камериер, Портиер-пиколо, Ресторантьор, Готвач, Сервитьор-барман, Работник в заведенията за хранене и развлечения
  • Организатор на туристическа агентска дейност, Екскурзовод, Аниматор в туризма, Планински водач
  • Помощник-инструктор по спортно-туристическа дейност, Хлебар-сладкар, Калкулант

Споразумението предвижда възможност за обучение на безработни лица, регистрирани в Бюрото по труда, което се поема от държавния бюджет.

Работодателите подават приложената Заявка за интерес до Министерството на туризма на електронна поща m.paralska@tourism.government.bg. По служебен път, информацията ще бъде предоставена на Дирекция „Бюро по труда“. Последната се свързва с работодателите за уточняване на детайли по заявката като брой и квалификация по професии/специалности.

По това споразумение могат да се обучават и заети лица като разходите за обученията от работодателя, заявил провеждането им.

Важно е работодателите да посочват дали заявките за обучение се отнасят до необходим нов персонал. В този случай подбор на обучавани се извършва сред регистрирани в ДБТ безработни лица, или това са сезонно наети от тях лица, които се подават поименно в ДБТ за регистрация и включване в обучение.

Повече информация може да се намери на официалната интернет страница на Агенция на заетостта на адрес: https://www.az.government.bg/bg/contacts/offices/

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*