“Жълтите жилетки” и туризма във Франция

Протест на "жълтите жилетки" - Франция, дек. 2018

Протестът на “жълтите жилетки” има отрицателно въздействие върху целия туризъм във Франция и по-специално върху хотелиерската индустрия в Париж. Световните медии показват в емисиите си изображения със сцени от демонстрации в едни от най-красивите забележителности в света. Това са най-големите протести след размириците през 1968 г. В резултат на това много туристи, които планираха да посетят Париж през декември, отмениха пътуванията си.

По-голямата част от хотелите съобщават за анулации на престои през декември. Според професионалистите в сектора това представлява загуба на приходи до 20% или приблизително 10-15 милиона евро.

В същото време Франция бележи ръст на записанилати туристи през първите 10 месеца на годината.

Хотелиерите бяха възстановили своите продажби или дори леко надвишаваха нивата от 2014 г., годината преди негативните събития от 2015 г., което доведе до рязък спад на активността.

Събитията от миналата събота и продължаващи и досега се отразиха доста негативно върху туризма във Франция.

От 23 до 27 ноември се изчислява, че между 20 000 и 25 000 нощувки са анулирани за целия месец декември. Уикендите, особено Нова година, са дните с най-голям брой анулации.

Роланд Хегуй, президент на Конфедерацията по туризъм, изрази загриженост, че положителният имидж на Париж и Франция е бил избит” след насилието и щетите, извършени по време на демонстрациите на “жълтите жилетки”, опасявайки се, че коледните празници ще бъдат “обречени”.

“Смятам, че коледните празници са компрометирани, дори обречени”, каза г-н Хегуй, който председателства основната организация на хотелския сектор, Съюза на индустриалците и индустриалците на луксозните хотели (Umih).

Изгорени коли, счупени прозорци, разграбени магазини, опустошени улични мебели … Демонстрацията на жълтите жилетки в Париж причинява много щети в столицата. Най-малко 133 души бяха ранени и повече от 400 бяха арестувани, което бе широко съобщено от медиите във всички страни.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*