Препоръчваме издаване на ваучери за пререзервиране на ваканции, а не връщане на пари

София. Предложили сме временни мерки с оглед създалата се ситуация, тъй като на практика целият сектор „Туризъм“ е блокиран. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова на брифинг в Министерски съвет, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

Това означава, че срокът, в който по закон туроператорите трябва да върнат пари на потребителите при отлагане на почивката им в ситуация на форсмажорни обстоятелства, се преустановява.

„Сами разбирате, че секторът заедно с потребителите са в омагьосан кръг. Те имат право да си искат парите за неосъществено пътуване при форсмажор, а туроператорът от хотелиера и авиокомпанията , но те не му ги връщат. Или разсрочено изплащане на тези пари, или това, което предлагаме, е някои туроператори да издават ваучери, които да се ползват до 24 месеца, други директно дават възможност да се пререзервира ваканцията пак в рамките на 24 месеца. В противен случай, ще имаме изключително много фалити. Застраховките няма как да покрият всички екскурзии“, обясни министърът.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*