5 причини за очаквания слаб летен сезон у нас

Очакванията за слаб летен сезон 2019 са на път да се сбъднат

Знаете ли кой е най-добрият индикатор за състоянието на предстоящия летен сезон 2019? Процентът намаление за ранни записвания през март.

Къде може да се види? В сайтовете на туристическите агенции, които предлагат български хотели. Напишете в Google “хотели и почивки с отстъпки” или натиснете върху текста и проверете намаленията на хотелите.

Естествено, че Министерството на туризма и някои експерти могат да прогнозират това, което им е удобно. Но действителността е пред очите ни. Намаления за летен сезон 2019 валят отвсякъде. И това не е необичайно. Необичайно е толкова големи намаления да се предлагат през м. март. Такива отстъпки 20%, 25%, 30% са характерни за декември, януари и февруари. След като се запазват и през март, явно че прогнозите за българското черноморие не са толкова розови.

Друг индикатор е ПР акцията на правителството относно желанието им да субсидират част от чартърите. Логичен е въпросът “Защо чак сега?”. В Турция това се прави от повече от 20 години и резултатите са налице. Докато нашите правителства през последните години приемаха руските и западните туристи за даденост. Т.е. защо да даваме пари за нещо, което и без това си върви. Пълна липса на логика и държавна политика.

Но кои са причините, поради които ще почувстваме спада на туристи през това лято 2019?

1. Желанието за повишаване на цените

Доста медии през последните дни цитират директорът на Института за оценки и анализи в туризма Румен Драганов. Според него през предстоящия летен сезон се очаква повишение на цените на българските морски хотели до 11%. Е, Вие бихте ли резервирали хотел сега, при тази прогноза? Или ще проверите внимателно за това какви отстъпки се предлагат и каква ще е крайната Ви цена? За сравнение винаги може да ползвате информация от Вашата туристическа агенция.

2. Не толкова качествените услуги по нашето море

Това е нещо, с което всеки от нас ще се съгласи. Или поне тези, които са ходили на почивка в Гърция и Турция и могат да направят сравнение. Имаме предвид разликата в услугите в хотела и извън него. С уговорката, че сравняваме хотели с една и съща категория.

Например плажовете. Безплатни чадъри и шезлонги на плажовете предлагат много малко хотели в България. В Гърция и Турция безплатните плажове са пред 80% от хотелите. Да не говорим за пренаселените български плажове и спокойните /вярно, с не толкова ситен пясък/ гръцки.

Храната. Друга услуга, която се набива на очи и прави разликата между повечето висококатегорийни хотели у нас и в Турция. Имаме предвид нейното качество, разнообразие, презентация и предлагане. Тук няма нужда от коментар.

Могат да се изброяват още много услуги, които са с много по-добро качество в изброените дестинации. Някои от тях са – паркинги, чистота по стаите и общите площи, отношение на персонала към гостите, басейни и др.

3. Германци и руснаци се завръщат в Турция и Египет

Това е причина, която е следствие от предишните две. И не само.

Обстановката в тези дестинации се успокои след серията от атентати. Това веднага амбицира правителствата им да си поставят за цел номер 1 – увеличаване на приходите от туризма. Предприеха редица мерки /промотиране на дестинацията, субсидии на туроператорите т.н./, които дадоха резултат. В Турция очакват ръст от 23% за лято 2019 и рекорден брой туристи – над 48 милиона. Египет също се превърна в една много желана дестинация не само за българските туристи. През последната седмица имаше оферти от 500 лв. на човек, Ол Инклузив, 5 дни с вкл. самолетни билети! Вярно, че това е оферта “В последната минута”, но вижте цената! През лято 2019 също се предлагат много изгодни оферти за почивка в Египет.

4. Чистата морска вода

Замърсяването по нашето черноморие и видимо. Все по-често ставаме свидетели на появили се незнайно откъде нефтени продукти по плажовете и в морето. Всяко семейство ще се замисли къде да прекара лятната си ваканция имайки предвид случките от предходната година. Да не говорим, че част от пречиствателните станции по морето само се наричат така. В действителност пречистват около 20-30% от постъпващите води. Причината – капацитетът им не е предвиден за огромния брой леглова база.

5. Наплива на туристи от Източна Европа

В стремежа си да запълнят базите си някои от нашите хотелиери предлагат драстично по-ниски цени на източно европейските пазари отколкото на български и руски пазар. Това се забелязва особено силно през последните 3-4 години. И точно тези нискоценови пазари бяха причината за по-голямата част от ръста на нашия туризъм. Но за сметка на пропуснати възможности за още по-голям ръст на приходите.

Това намаление в цените неизменно се отразява и на качеството на продукта през съответния летен сезон. Купуват се по-евтини суровини, пести се от разходи за персонал и консумативи и така се разваля услугата. Лошата услуга води до отлив на клиенти. Просто е.

Освен това, нека си признаем, това не са най-желаните съседи за една приятна и комфортна почивка.

Как да се възползваме от всичко това?

Разбира се, всеки от нас би могъл да извлече полза от очакванията за по-слаб летен сезон. Необходимо е да се проверява периодично за възможно най-големите отстъпки и най-добрите цени за желания от Вас хотел. Вместо Вас това може да го прави всяка сериозна туристическа агенция. Комуникирайте си редовно с нейните служители и те ще Ви предложат хотелите с най-добро съотношение качество:цена.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*