Гърция на война с наемодателите в Airbnb.com

Все повече имоти в Гърция се отдават под наем чрез Airbnb докато местните жители се борят за да наемат жилище

Властите в Гърция планират да приложат редица ограничения както за гражданите, така и за компаниите, които отдават под наем имотите си чрез платформи в стил Airbnb, съобщават гръцките медии.

Огромното увеличение на броя на имотите, които са изчезнали от „нормалния“ пазар на недвижими имоти, за да бъдат предлагани на платформи за краткосрочни наеми, създаде много проблеми в Гърция.

Гръцките граждани сега често буквално се борят да намерят къща или апартамент под наем в центровете на големите градове. Не по-маловажна последица е, че гръцката държава губи огромни приходи от данъци.

Някои от мерките, които се обсъждат от гръцкото правителство

  1. Определяне на максимален брой имоти, които могат да бъдат наети от един човек. Този брой може да бъде сведен до два имота.
  2. Определяне на таван на броя дни, в които някой може да отдаде под наем имота си. Това може да бъде деветдесет дни в календарна година за гръцките градове и големите острови и шестдесет дни за малките острови с население под 10 000 души.
  3. Определяне на таван на парите, които тези имоти могат да генерират, ако се отдадат под наем чрез платформи в стил Airbnb.
  4. Гръцките власти обмислят законодателство, което предвижда, че доход от най-много 12 000 евро може да се получава годишно от един имот. Ако дадено лице достигне сумата от 12 000 евро, получена от отдаването под наем на имот чрез тези платформи, те вече няма да могат да отдават имота за тази календарна година.

Тези мерки все още не са финализирани, но гръцките власти са изправени пред широко недоволство от настоящата ситуация с жилищата в страната. Правителството е призовано да действа скоро, тъй като се вижда, че ситуацията се влошава бързо.

Според резултатите от скорошно проучване, проведено от Центъра за планиране и икономически изследвания на Гърция, повече от 126 000 гръцки домове, апартаменти и имоти понастоящем са включени в тези онлайн платформи.

Хотелски резервации за Гърция може да направите оттук

https://www.amigostravel.eu/pochivki/garcia-hoteli

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*