Един от начините за придобиване на гръцко гражданство

Как се придобива гръцко гражданство
Как се придобива гръцко гражданство

Броят на разрешенията за гръцко гражданство отбеляза значително увеличение през първите 11 месеца на 2019 г., според ekathimerini.com. Касае се за натурализация на граждани извън Европейския съюз, които инвестират най-малко 250 000 евро в гръцки имоти. Този тип разрешителни са известни в Гърция като “Златни визи”.

Според данните публикувани в сряда от Enterprise Greece, до 1 декември са издадени 2 008 нови разрешителни. Това е значителен ръст от началото на програмата “Златна виза”. Тя стартира през 2013 г. и оттогава до края на 2018 г. бяха издадени разрешения 4 059.

От над 6 000 Златните визи, издадени до момента, почти 70 процента (4,129 разрешителни) се отнасят за китайски инвеститори.

Тенденцията на растеж беше забележителна през последните няколко месеца. От началото на септември до началото на декември Гърция издаде 742 нови разрешения за петгодишно пребиваване на инвеститори извън ЕС и техните семейства. От тях 90 процента (665 разрешителни) са за китайски инвеститори.

Професионалистите на пазара на имоти отбелязват, че интересът от чужбина към гръцките недвижими имоти нараства от избухването на икономическата криза преди десетилетие. Програмата „Златната виза“ играе решаваща роля, тъй като представлява ключов стимул за икономическия растеж. Вероятно тя е най-атрактивната програма за придобиване на гражданство в ЕС. Това отчита и Националната банка на Гърция. Според данни на финансовата институция се забелязва 94% годишно увеличение на притока на пари от закупуване на имоти през януари-юни 2019 г. на обща стойност 736 милиона евро.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*