Ангелкова относно имотите отдавани под наем

ваканционни имоти
Отдаваните под наем туристически имоти трябва да се регистрират и категоризират

Отдаващите под наем апартаменти и други имоти за настаняване на туристи чрез платформи основно като airbnb са длъжни по Закона за туризма да ги регистрират. Те подлежат и на категоризация. Това заяви пред Дарик радио днес, 07.12.2019 г. Н. Ангелкова. Този закон е приет още през 2013 г.

Но министър Ангелкова не обясни защо досега не е имало контрол на този процес. Съвсем закономерно е недоволството от страна на хотелиерите, които пълнят държавния и общински бюджети от приходите от дейността си и от реализираните в обектите им нощувки.

Н. Ангелкова не е сред инициаторите на промените за регистрация на отдаваните под наем обекти. Но в интервюто си тя изрази подкрепа за новостите с надеждата, че ще има осветляване и в този немалък бизнес.

На министър Ангелкова беше зададен въпроса не е ли по-лесно държавата ни да има договор с платформите с цел да получават информация от тях за отдаваните чрез тях имоти. Тя обясни, че са водени такива разговори с някои от тях, но всеобщото становище е било, че задължение на регистрираните в тези платформи е да спазват местното законодателство.

Ангелкова обясни, че заради промените приети чрез Закона за бюджета 2020 ще се забави приемането на нова Наредба за категоризация на туристическите обекти. Причината е, че в нея не са залегнали последните изменения относно категоризация и регистрация на имотите отдавани чрез интернет платформи.

Гърците отдавна на война с airbnb и подобни платформи, както tournews.info вече информира.

В интервюто беше засегнат и въпроса относно застраховката Отговорност на туроператора. Тази застраховка стана особено актуална след последните фалити на “Томас Кук” и “Астрал Холидейз”. Чрез нея се защитават интересите на туристите, които не са получили заплатените от тях услуги на туроператорите.

Според министъра има проблем с това, че 1154 регистрирани агенции и оператори от общо 3140 са с минимална застраховка. Но според професионалисти в бранша повечето от фирмите с минимална застраховка са приемащи, а не изпращащи туроператори. Още повече, че застраховката “Отговорност на туроператора” е задължителна за туроператори предоставящи туристическа услуга с обща цена, т.е. когато в пакета са включени поне две услуги – хотелско настаняване и транспорт, хотелско настаняване и екскурзия и т.н.

Н. Ангелкова заяви, че преди години браншът е “скочил” срещу създаването на гаранционен фонд. Но сега отново се заговорило за такъв след случая с “Томас Кук”.

» Airbnb вече предлагат и транспорт

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*