През 2018-2019 г. починалите от грип в България са над 1 000

Защо не трябва да се подаваме на масовата психоза и страх от новия грип?

Без да си позволяваме да коментираме публикуваме статия на dariknews.bg от 22.01.2019 г. В интервю проф. Кантарджиев – директор на Националния център по заразни и паразитни болести посочва някои данни за България, които са доста по-обезпокоителни отколкото статистиката за броя на заболелите и починали от коронавируса в Италия. Ето и статията от 22.01.2019 г:

Хората у нас, които всяка година умират от усложненията на грип, са от 1000 до няколко хиляди. Точната бройка обаче е недоказуема, тъй като не може да е ясно дали възрастен човек не е починал от заболяването, от което е страдал, докато същевременно е боледувал от грип. В последните седмица статистиката сочи, че заболелите са по-малко от отчетените през същия период от 2018 година, информира Дарик директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

Проф. Кантарджиев посочи, че причините за смърт при усложнения от грип са основно две: „Първата, която много рядко се случва, е свързана с рязкото начало на грипа – грипната кървава пневмония или дихателна недостатъчност. Другата идва от възпалението на мозъка – вирусен енцефалит. Другите усложнения, които са масови при възрастни, хора с увреждания или с хронични заболявания, това са бактериалните пневмонии. Те се явяват, когато на петия или шестия ден от грипа, вместо да започне да ти става по-добре, храчките стават гнойни, появяват се тежест в гърдите и болки в гръдния кош. Това е бактериална пневмония, трябват лекар и антибиотик. Ако не се вземат тези мерки, състоянието се влошава и се получава дихателна недостатъчност при възрастните хора и при малките деца”.

„В последните години наблюдаваме много интересно нещо – една част от тежките пневмонии, които се явяват като усложнения, не са бактериални, а микотични. Тоест, те са причинени от микроскопични гъбички”, посочи още проф. Катранджиев.

Цялата статия и още по темата може да прочетете тук.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*