Как да се предпазим от коронавирус в самолета?

Проучване на National Geographic с ценни изводи за най-безопасните места в самолета

С напредването на коронавируса в Европа през последните дни, всички основателно си задават въпроса как най-добре да бъдат защитени от тази епидемия.

Тези, които пътуват със самолет, в допълнение към известните мерки за безопасност, които вече са обявени от властите (употреба на маски, избягване на контакт, старателно измиване на ръцете и т.н.), е добре да се запознаят със това изследване. То е проведено от nationalgeographic.com (FlyHealthy Research Team) за това какво е място е най-добре да заемете в самолета, за да се сведе до минимум възможността да се заразите от болен човек.

Най-безопасните места в полета, поне според проучването и в резултат на анализа на поведението на пътниците и екипажа, са тези до прозорците на самолета.

Професорът по биология и математика на Penn State Univerity Хауърд Вайс казва: „Да предположим, че седите на седалка до пътеката или на място в средата и аз трябва да отида до тоалетната. Минавайки прокрай Вас ще бъдем в близък контакт, тоест ще бъдем на по-малко от метър. Така че, ако съм се заразил, бих могъл да разпространя вируса към вас. “

Въпросното проучване установи, че 38% от пътниците напускат местата си поне веднъж, а 24% дори и по-често. Останалите 38% от пътниците остават на местата си през целия полет.

Въз основа на това наблюдение пътниците, които е най-малко вероятно да бъдат заразени от вирус, са седналите до прозорците на самолета.

И причината е не друга, а фактът, че едва 43% от седналите до прозореца стават от местата си. За разлика от тях 80% от седналите до пътеката стават по време на полета.

В резултат на това пътниците, седнали до прозорците, имат много по-малко близък контакт с други пътници от тези, седнали на други седалки и следователно са значително по-малко изложени на риск от инфекциозно заболяване.

Най-общо изводите са следните:

  1. Носете маска или шал пред устата си.
  2. Стремете са да заемете седалка до прозореца.
  3. Не влизайте в контакт с други пътници.
  4. И най-важното – носете дезинфекциращ гел за ръце.Най-подходящи са тези до 100 мл. Цените в аптеките са между 2,80 лв. и 5,00 лв.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*