Туризмът е с най-висок ръст от всички сектори

Туризмът осигурява 10% от работните места в света

Най-бързо развиващият се сектор в световната икономика е туризмът. Изпреварва информационните технологии, здравеопазването и строителството

Световната организация за пътувания и туризъм /WTTC/ публикува своя доклад за състоянието на сектора през 2017 г.

Глобалният туристически сектор нарасна с 4,6% през 2017 година. Приносът за световния брутен вътрешен продукт /БВП/ е в размер на рекордните 8,8 трилиона долара и 313 милиона работни места.

Този ръст е над темповете на растеж на световния БВП за осма поредна година, според последните данни на Световния съвет по пътуване и туризъм.

Това прави туризма вторият най-бързо развиващ се сектор в световен мащаб, следвайки само производството, което е нараснало с 4,2%. Следват ги информационните технологии (3.6%), търговия (3,4%), здравеопазване (2.6%), селско стопанство (2,6%), финансовите услуги (2.5%) и строителство с ръст 2,4%.

Проучването на WTTC показа, че през 2018 г. всяко пето от всички нови работни места, създадени в света през последните пет години е в сферата на пътуванията и туризма.

Глория Гевара Манзо, президент и главен изпълнителен директор на WTTC, обяви, че секторът ще донесе 100 милиона нови работни места в световен мащаб през следващите 10 години, като до 2028 г. те ще бъдат 414 милиона.

Според доклада 77% от всички пътувания са осъществени за развлечения и 23% с цел бизнес туризъм.

Най-активно пътуващи са жителите на Китай, САЩ, Германия, Обединеното кралство, Франция, Канада и Русия.

Най-голям ръст в туризма през 2017 г. са постигнали Египет, Монголия, Турция, Армения, Румъния, Португалия.

Пълният доклад на WTTC може да свалите оттук – wttc.org

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*