Гърция прие закон за предоставяне на ваучери

Как законът в Гърция уреди прекратяването на договорите между туристическите фирми и техните клиенти за предоставяне на туристически услуги

Гръцкото правителство окончателно прие закон, според който на клиентите се предоставя 18-месечен ваучер вместо възстановяване на внесените от тях суми за почивка.

Законът бе публикуван на 13-ти април 2020 г. в официалния орган на гръцкото правителство – Правителствения вестник.

Всички клиенти, които желаят да анулират своите резервации за почивки в периода от 25-ти февруари до 30-ти септември 2020 г. ще получат ваучери. Те ще бъдат на стойност равна на подлежащата на връщане сума към клиента. Ваучерите ще бъдат валидни 18 месеца. За да бъдат валидно връчени е необходимо те да бъдат предложени на клиентите в 30-дневен срок от заявката за анулация на резервацията им. Ако предложението бъде отправено в срок по-голям от 30 дни от искането за анулация то ще бъде невалидно и туроператорът ще бъде длъжен да върне сумата на клиента.

Сумата по ваучера може да бъде използвана за туристически услуги в рамките на 18 месеца. Дължимата сума по ваучера няма да бъде изискуема до крайния срок на ваучера – 18 месеца. Ако той не бъде използван в посочения срок то сумата автоматично става изискуема.

Сумите по издадените ваучери са защитени и гарантирани срещу несъстоятелността на издателя им чрез задължителните застрахователни полици.

В закона подробно са визирани всички случаи, които обхваща – хотели, туристически пакети, самолетни билети, круизи, фериботни пътувания и др. туристически услуги. Законът е приложим и за международните договори, по които страна е гръцка компания.

По този начин правителството прилага една от спешните мерки за спасяване на гръцкия туризъм. Притесненията на всички заети в туризма в Гърция нарастнаха след последното необмислено изявление на Урсула фон дер Лаен. И правителството реагира светкавично.

Пълният текст на закона публикуван в Правителствения вестник може да видите ТУК

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*