Почивка в Гърция или България ?

Хотел Виктория Палас
Хотел Виктория Палас

Как да изберем правилната лятна почивка в Гърция или България ?

В разгара на ранните резервации за лятна почивка всеки планирал своята почивка си задава резонния въпрос: Къде е по-изгодно да почивам – в Гърция или в България ? Краткият отговор е : Сравнявайте сравнимото. В тази статия ще разясним какво означава това.

При планиране на почивката е необходимо да сравните обективните и субективните критерии за оценка. Обективните критерии за сравнение са дестинация, местоположение на хотела, категория, тип изхранване, тип помещение, цена, безплатни и платени услуги. Субективните критерии са лично усещане за комфорт на всеки един и качеството на услугите, които получава в и извън хотела.

Сравнение по дестинация

Планирането на почивката винаги започва с избор на дестинация. За да прецените дали една почивка е по-изгодна в Гърция или в България е необходимо да сравните сходни дестинации. Например не може да сравнявате о-в Миконос или о-в Родос със Слънчев Бряг или Златни пясъци. Но може да намерите сходство в дестинации като например Касандра, Халкидики и Слънчев Бряг.

Сравнение по местоположение и категория на хотел

За целта е необходимо да намерите хотели в двете дестинации, които отговарят на Вашите критерии, напр. разположени на самия плаж, хотел 5 звезди. Да вземем за пример хотел Виктория Палас, Слънчев Бряг и хотел Bomo Athos Palace, Касандра, Халкидики. И двата хотела са плажа, 5 звезди.

Сравнение на цена, изхранване и тип помещение за един и същ период

Следващото сравнение е трябва да бъде по цена на избрано сходно помещение, напр. стандартна двойна стая с изглед море, изхранване, напр. закуска и вечеря. Нека да сравним цените на двата хотела към 14/12/2018 г. Избираме цена за 7 нощувки, от 01/07/2019 до 08/07/2019 г., за двама възрастни в двойна стая с изглед море, на база закуска и вечеря, НВ. Цените  обявени в сайта на Амигос Травел са: за
хотел Виктория Палас, Слънчев Бряг – 1 134 лв., а за
хотел Bomo Athos Palace, Касандра, Халкидики – 1 872 лв.

Безплатни и платени услуги

Основните услуги, които обикновено се ползват от туристите са: паркинг, Wi-Fi, шезлонг и чадър на плажа. Ето и сравнението:

  • паркинг – за хотелът в Гърция – безплатен, за хотелът в България – платен, около 10 лв. на вечер на автомобил, т.е. 70 лв. за целия престой
  • Wi-Fi – безплатен и в двата хотела
  • шезлонг и чадър на плажа – на плажа пред хотел Bomo Athos Palace – 8 евро, 16 лв. за два шезлонга и чадър, т.е. 112 лв. за престоя, на плажа пред хотел Виктория Палас  – ок. 25 лв. за два шезлонга и чадър, 175 лв. за престоя от 7 нощувки.

Така, дотук получаваме следните цени след като включим платените услуги: за хотел Bomo Athos Palace – 1 984 лв., а за хотел Виктория Палас – 1 379 лв. Предполагаме , че стойността на горивото е приблизително една и съща за да стигнем и до двете дестинации.

Т.е. по чисто финансови причини излиза, че, в горния пример, след като сравним подобни дестинации, хотели, тип стая и изхранване е по-изгодна почивката ни в България отколкото в Гърция.

Субективни критерии

Тези критерии са строго индивидуални и всеки трябва да прецени сам за себе си къде се чувства по-комфортно – в България или в нашата южна съседка.

Но и тук може да намерите относителна обективност имайки предвид мненията на клиенти посетили хотели и изложили своите виждания за изминала почивка. Най-добре е да се следят мненията в сайтове като booking.com и tripadvisor.com.

Всичко това е сложно или Ви отнема много време ?

В случай, че не желаете да извършвате всички тези сравнения или  не се чувствате сигурни не се колебайте да се свържете с Вашия туристически агент. Те ще направят всичко това вместо Вас и ще дадат възможно най-добрия съвет. Но избягвайте да задавате въпроса: А според Вас къде е най-хубаво ? Това е много субективно и не винаги ще получите удовлетворяващ отговор. Най-добре е да поискате 3-4 предложения за една или две избрани от Вас дестинации, след което да прецените къде е мечтаната от Вас почивка – в Гърция или в България. Не забравяйте, че винаги може да разчитате на професионалните съвети на специалистите от AmigosTravel

И накрая една максима – Не е важно къде сте , а с кого и с какви нагласи тръгвате.

Където и да изберете да почивате ние Ви пожелаваме прекрасни мигове и много положителни емоции през цялата 2019 г.

Весели Празници ! 🙂

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*