TUI с повече директни продажби

Единственият сектор на загуба за туристическия гигант са авиационните услуги

TUI Group публикува очакванията си за финансовите резултати за първите три месеца на 2019 г.

Компанията извежда на преден план по-слабите си резултати за зимния сезон. Според доклада причините за това са необичайно топлото време и слабият паунд. Друга причина според TUI е силното търсене на някои нови дестинации като Канарските острови. Това е довело да по-голяма конкуренция за тази дестинация. За да задържи позициите си TUI са намалили цените си, което действие е намалило маржа на компанията.

TUI Group предоставя сегментирани резултати. Най-голям спад в оборота спрямо същия период на 2018 г. се забелязва в сегмента “Пазари и авиолинии” – 178 милиона евро. От компанията съобщават, че вече са взели мерки за минимизиране на спада. Някои от тях са: единно ръководство на този сегмент, намаляване на разходите за дистрибуция и повишаване на приходите от екскурзии и други дейности. Засега не се предвижда намаляване на комисионния процент за агенции. Но от TUI анонсират, че ще насочат усилията си към директни продажби, онлайн продажби и продажби чрез смартфони.

„Резултатите ни са отлични по отношение на круизите и собствените ни хотелски брандове. Но да не забравяме, че в днешно време печалбите на туроператорите се чувствителни дори от малки колебания в цените”, казва анализаторът на Бернщайн Ричард Кларк.

Сезонната загуба на TUI се повиши с 64% до 111,9 млн. евро. Печалбата в сегмента туроператорски дейности е паднала с 27% до 178,1 млн. евро. Въпреки това другите сегменти от дейността на TUI компенсират тази загуба и компанията е реализирала печалба от 111 млн. евро.

„Постоянната трансформация на TUI, стартирана през 2014 г. се оказа подходящият подход. Ние пренасочихме фокуса към собствените си хотелски и круизни брандове, както и към други дейности и услуги в съответните дестинации. Всичко това формира около 70% от резултатите на групата, ”казват от TUI.

От там отчитат ранни записвания в размер на 34% от контингентите за Лято 2019. Това е съвсем близко до резултатите от същия период на 2018 г.

Единствените загуби на групата са от авиационните услуги

От TUI очертаха няколко мерки, които биха помогнали да се обърнат резултатите.

Една от мерките е намаляване на разходите за дистрибуция. Като целта не е да се намалят комисионните на туристическите агенции, а да се увеличат онлайн и директните резервации. Предполага се, че това ще е за сметка на туристическите бюра на компанията, е скъп начин за продажба.
От TUI обявиха, че ще се фокусират върху инвестиции в развитието на уникални ваканционни продукти.

Друга мярка ще бъде развитие на дигитализацията на бизнеса и използване на нови платформи за онлайн резервации.

TUI ще продължат да развиват още повече дестинациите Турция и Северна Африка, за които търсенето продължава да се увеличава.

Особено внимание ще се отдаде на продължаващото развитие на круизите – TUI Cruises, Marella Cruises и Hapag-Lloyd.

Ще продължава инвестирането и в хотелските брандове на TUI – RIU, Robinson и Blue Diamond

От TUI очакват 2019 да бъде година на консолидация между големи туроператори и авиокомпании. В края на януари фалит обяви поредната европейска авиокомпания, ориентирана към ваканционните пътувания – Germania.

„Имаме конкретни действия, които предприехме и предприемаме, за да можем да защитим пазарния си дял и в същото време нашата цена. И ние вярваме, че днешната среда ще предизвика консолидация на пазара. И с нашия стратегически и финансов профил, ние сме в състояние да бъдем бенефициенти на това развитие ”, заяви изпълнителният директор на Fritz Joussen по време на разговора с анализаторите.

Жусен изключи всякакви сделки с Томас Кук или германската авиокомпания “Кондор”.

„В този смисъл не сме активни към този момент”, каза той.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*